Dosta je bilo selidbe

Poslije 16 godina izbjeglištva u vlastitom gradu, 32 porodice koje su prije rata živjele u neboderu u Ulici Kemala Kapetanovića 32 jučer su dobile ključeve svojih stanova.

Kemala Kapetanovića 32, Sarajevo
Kemala Kapetanovića 32, Sarajevo
No, podjelom ključeva njihove brige se ne završavaju, s obzirom da samo 11 porodica ima pravo na donaciju od kantonalnog Ministarstva za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice, kako bi uredili stanove.

Suad Arnautalić, predsjednik Udru ženja izbjeglih i raseljenih Novog Sarajeva, kaže da su stvoreni uslovi za useljenje, te da će porodice koje nemaju prava na donaciju morati vlastitim sredstvima dodatno urediti stan.

“Ključeve stanova dijelimo za 32 porodice od ukupno 52 koliko je živjelo u ovom neboderu. Od ovog broja, 11 pripadnika Armije RBiH u posjed stana će uvesti FBiH, dok su ostali iz ovih ili onih razloga sporni”, ističe Arnautalić.

Ključeve stana jučer je dobila i Mejra Burdžović, ali u prijeratno prebivalište neće ući odmah.

“Imam pravo na donaciju, pa očekujem da ću u stan zajedno sa dvoje djece useliti u avgustu ili septembru, s obzirom da se još dosta toga mora uraditi. Po Sarajevu se potucam 16 godina”, kazala nam je Mejra.

U četiri nebodera ove ulice vratilo se stotinjak nekadašnjih vlasnika stambenih jedinica i, kako nam je rekao Arnautalić, potreba za daljim postojanjem Udruženja sve je manja.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *