Dragomir Milošević prebačen u Estoniju

Dragomir Milošević
Dragomir Milošević
Dragomir Milošević, bivši general vojske bosanskih Srba, prebačen je u utorak u Estoniju da odsluži kaznu od 29 godina zatvora zbog zločina počinjenih protiv civila Sarajeva tokom opsade u periodu od 1992. do 1995. godine.

Dragomir Milošević je bio komandant Sarajevsko-romanijskog korpusa Vojske Republike Srpske, koji je okružio i opkolio grad Sarajevo tokom tri i po godine dugog sukoba.

Milošević je preuzeo komandu nad SRK-om od svog bivšeg nadređenog Stanislava Galića u augustu 1994. godine i ostao je na tom položaju tokom 15 mjeseci do kraja sukoba u novembru 1995. godine.

U prvostepenoj presudi, koja je izrečena u decembru 2007. godine, sudsko vijeće proglasilo je Miloševića krivim za zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja rata, nakon čega je osuđen po pet tačaka za teroriziranje, ubistva i nečovječne akte provedene tokom kampanje snajperisanja i granatiranja koja je rezultirala ranjavanjem i ubistvom velikog broja civila u opsjednutom Sarajevu.

Žalbeno vijeće je 12. novembra 2009. prihvatilo Miloševićevu žalbu i smanjilo mu je kaznu s 33 na 29 godina zatvora. Žalbeno vijeće presudilo je da je, bez obzira na to što dokazi navedeni u presudi ne podržavaju tvrdnje da je Milošević planirao i naređivao snajperske napade, on kriv zbog komandne odgovornosti jer nije spriječio i kaznio navedene zločine koje su počinili njegovi podređeni.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *