Druga faza digitalizacije filmskog arhiva Kinoteke BiH

Kinoteka BiHKinoteka Bosne i Hercegovine je ovih dana započela drugu fazu projekta “Digitalizacije bosanskohercegovačke filmske građe”.

“Uskoro će u Ljubljanu (Slovenija) biti poslat novi paket filmskog materijala. U ovoj će fazi na digitalizaciju biti otpremljen paket od 25 do 34 mjesečnika i dokumentarna filma.”, kaže Delveta Filipović, rukovoditeljica filmskog arhiva Kinoteke BiH.

Filipovićka naglašava da je transport tako vrijednog i osjetljivog materijala u drugu zemlju iznimno rizičan i da će se ovaj put najvjerovatnije slati diplomatskom poštom.

“Nada” Mithata Mutapčića, “Kasabe” Mirze Idrizovića, “Priče iz Pariza” Zlatka Lavanića, “U zavjetrini vremena” Vlatka Filipovića, “Na objedu” i “U kafani” Vefika Hadžismajlovića te “Admiral” Mehe Fehinovića, neki su od dokumentarnih naslova odabranih za digitalizaciju.

Ranije, u prvoj fazi projekta, digitalizirano je 25 mjesečnika.

“Nedavno je kupljen čistač filmske trake od proizvođača iz Velike Britanije i on je već dopremljen u nove prostorije Kinoteke BiH na Mejtašu, a očekuje se kupovina savremenog montažnog stola.”, potvrdila je Delveta Filipović.

Digitalizovanu formu filma karakteriše daleko veći kvalitet slike i zvuka u odnosu na original.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *