Država za Mevlida!

Uvijek se nađe neki Mevlid da isprepada izlapljele lobanje i skrene preostale misli sa praznih stomaka i još praznijih novčanika

piše: Nermin Čengić

Država za Mevlida!
Država za Mevlida!
O ličnom iskustvu i doživljaju petka u Sarajevu kad je papan kročio na asfalt kako bi se ispucavao po onome što, realno, ne može razumjeti možda neki drugi put jer je ovo stvarno jedna od onih situacija kad se ne treba zajebavati. Toliko je ozbiljno da je i Predsjedništvo skoro pa države kojoj me mati i otac svojim nasljeđem pridodaše, moralo u petak do kasno raditi kako bi nam jasno saopštilo da osuđuje izljev demokratije kakav nam je još jedan papan u nizu papana posljednjih godina ponudio. Ovaj je bio sasvim konkretan, pa je ljudima odavno zamućenog pogleda još uvijek nejasno jesu l’ vidjeli to što su vidjeli ili je neki plejstejšn uletio u omiljene informativne emisije.

I pad je let

Predsjedništvo BiH je osudilo pucačinu. Šta bi onako impotentno i krnjavo moglo (da, bila su samo dvojica od moguća tri)? Jedan, Komšić Željko reče kako će se lično starati da se američki građani osjećaju bezbjedno u Sarajevu. Mislim da su američki građani netom odahnuli. Drugi je, Izetbegović Bakir bio nadomak suza nejebica dok je krvario nad sudbinom kletom koja “naše vjekovne američke prijatelje” usred Sarajeva snađe. Da nije mirotvorac ko što se gura da bude, Bakir bi garant prokakio i nešto poput – opet nas iz Srbije tuku (Novi Pazar odakle pucač dolazi je još uvijek u Srbiji), a da mu nisu na vrijeme javili da Mevlid nije srBsko ime zbog brade bi pomislio da se radi o kakvom Ravnogorcu, kako je i mene ranije “obavijestio” jedan sarajevski taksista. Radmanoviću Nebojši, trećem od tri, još glasa nismo čuli.

Idemo naniže

“Ja još uvijek ne mogu da vjerujem da se ovo desilo u Sarajevu.”, bila je prva javna reakcija Nermina Nikšića, premijera FBiH, nekoliko sati nakon pucnjave po američkoj ambasadi u Sarajevu. Primjer premijera bosanskohercegovakog entiteta Federacija BiH, imenjaka mi Nikšića, ogromno puno govori kakvi kreteni već 20 godina sjede na glavi stanovnika i otimaju mega-budžete na ime, sasvim je jasno, ničega. Da već godinama ne postoji problem s tipovima poput novopazarskog pucača koji je još jedan u nizu “od ranije poznatih policiji”, i koji je baš jutro na dan pucnjave prešao državnu granicu; da ne postoje jasne prijetnje i izvještaji sigurnosnih agencija o djelovanju potencijalnih i osvjedočenih terorista uzduž i poprijeko Bosne i Hercegovine, pa da se i shvati Nikšićeva debilna izjava. Možda se čovjek (može li političar biti čovjek drugo je pitanje) usr'o do za vrat pa impulsivno iskašljao zgražanje, ko će znat’. Njegovo svakako nije da bude hrabar nego da radi kako mu se kaže. Dok ne zapuca.

Još niže

Zatim, moj stari “ljubimac” Musić Fikret, premijer Kantona Sarajevo, nakon posljednje u nizu vanrednih sjednica svojih ublehaša izveo je zaključke kako se “u Sarajevu desio teroristički čin” (‘ajdeee!) i da je “napadnut mir u Sarajevu” (bravo premijeru!). Pa stvarno Musiću, dokle. Već godinama, ali zaista godinama se skoro svaki dan puca i bombarduje po Sarajevu, a Musić i ekipa još uvijek donose besmislene zaključke, bez ikakve značajnije akcije. Sve same idiotarije poput čuvene Musićeve “da bi najbolje bilo da se kriminalci sami međusobno poubijaju”, te historijske rečenice poput friško izrečene kako “ovo nije pucanj samo na Ambasadu SAD-a i državu koju ona predstavlja, nego i atak na državu Bosnu i Hercegovinu”. Imbecilni Musić Fikret nije štedio riječi pa stanovnicima Sarajeva, koje iz sebičnih razloga zove građanima, nudi i uvjeravanje da u Sarajevu nema i neće biti mjesta teroru. Pa ne znam Musiću šta se to konstantno dešava po Sarajevu barem od 2008. godine, kada je ubijen Denis Mrnjavac. Mevlid Jašarević je u petak bio samo jedan u nizu tih kojima po Musiću “nema i neće biti mjesta”.

Najniže

Oglasio se i mudri veliki štrumf Cerić Mustafa, koji je u ovom “teškom trenutku za sve nas”, izmilio iz neke rupe i osjetio ugroženost. Osudio je Cerić djelovanje Mevlida Jašarevića po glavnom gradu BiH. I to ne bilo kako osudio nego najoštrije, uz zahtjev od nadležnih “da se odlučno suprostave ovakvim nasilnim pokušajima” i da “pronađu počinioce terorističkog čina u Sarajevu”. Nisam siguran koliko je Mustafa razmišljao prije svoje izjave, jer ako ćemo pravo i ako ćemo sjećanje poticati, Cerić je svojevremeno podržavao Mevlida i Mevlidovu ekipu, a nesumnjivo ih i dalje podržava što doduše nije zgodno u ovom trenutku reći. Šta će “naši stari prijatelji američki pomisliti”, je l’. Cerić je, sjećamo se, i sam proljetos kreštavo prijetio na Buni masovnim nemirima u Sarajevu. Možda je ovo u petak bilo zakašnjelo “Sarajevsko ljeto Mustafe Cerića”. Stoga ne bi bilo loše da nadležni konačno pokucaju i na njegova vrata.

I tako

Svi “važni, prevažni” su redom zadali tradicionalne OSUDE, izrazivši ČVRSTO OPREDJELJENJE za borbu protiv terorizma. Iskustvo kaže da niko ništa neće uraditi da se idiotluci ne bi i dalje dešavali u gradu na Miljacki i širom Bosne i Hercegovine. Naumpade mi razgovora sa jednim opasnim momkom koji stoji na čelu jedne verzije ovdašnjih snaga sigurnosti. Kaže da svake godine traže sredstva za opremanje svojih jedinica ali im donosioci budžeta svake godine ne daju pare. Neće im dati ni sada, bez obzira na opetovana “čvrsta opredjeljenja”. Proći će nekoliko dana bučanja i, kako smo i navikli, idemo na sljedeću razbibrigu. Pitanje sigurnosti će se svakako samo riješiti što bi naši “državnici” najviše voljeli i na što idu. Nek’ se to sve samo poreda kako bog zapovijeda.

Ostajte krepani do nekog novog još konkretnijeg Mevlida. Ovo je Mevlidovo vrijeme, ovo je idealna država za Mevlida. Nemojte se previše sekirati o tome kako vam državna preduzeća nerealno poskupljuju nekvalitetne usluge i nek’ vam to i dalje ne bude barem jednako onom što je Mevlid Jašarević u petak uradio u Sarajevu. Nemojte ni da vam pada teško što vas političari s bradama ili bez brada nastavljaju gurati u sunovrat baš kako vam Jašarević sunovrati zaprepaštenje na lica. Ni postupci političara vam nimalo ne liče na Mevlidove pucačke monologe, jelde? Sačekajte novu dnevnu zvijezdu poput Mevlida, ako ne i upravo njega kad ga puste zbog “nedostatka dokaza”, da još koji put isprepadaju vaše izlapljele lobanje i skrenu ono malo preostalog mozga sa praznih vam stomaka i još praznijih novčanika. Mevlid Zna! Mevlid je Snaga Kojoj Vjerujete! Za Srpsku!

protest.ba

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *