20 godina činjenica, znanja i iskustva

Virtualna FAMA kolekcija dostupna od 5. aprila cijelom svijetu

FAMA kolekcija opsade Sarajeva
FAMA kolekcija opsade Sarajeva
U četvrtak 5. aprila 2012. u organizaciji Konzorcija FAMA International, Internacionalni teatarski festival MESS, Obrazovanje gradi BiH i Inicijativa mladih za ljudska prava BiH bit će promovirana virtuelna FAMA kolekcija koja se smatra najvećom svjetskom nezavisnom kolekcijom multi-medijalnih projekata o opsadi Sarajeva (1992-1996) i dešavanjima u vezi sa raspadom Jugoslavije (1991-1999).

Kolekcija predstavlja novi pristup dokumentovanju činjenica i dokaza, te mapiranju uzroka i posljedica događaja uobličavanjem u formu pristupačnu širokom spektru publike.

Nakon prezentacije 5. aprila 2012., sve će putem interneta biti dostupno, cijelom svijetu i na engleskom jeziku.

“Metodologija mapiranja, dokumentovanja dokumenata i dokumentarne animacije» pokrenuta je i razvijena tokom prikazivanja nekih od najsloženijih povijesnih događaja u periodu 1991-1999 (Opsada Sarajeva, Pad Jugoslavije, Pregovori Dejtonskog mirovnog sporazuma, Historija i nastanak Kosova, Genocid u Srebrenici) a sada će biti predstavljena u digitalnoj formi na Internetu u svrhu edukacije i masovne upotrebe regionalnih i globalnih korisnika”, kaže Miran Norderland, autor virtualne FAMA kolekcije i vođa projekta.

Ovim projektom FAMA-kolekcija je u jedinstvenoj poziciji da osigura očuvanje integriteta činjenica i omogući mapiranje uzroka i posljedica u tehnologiji modernog vremena.

Suština ovog Projekta je da kao spoj 20 godina istraživanja, činjenica i znanja u formatu 21. stoljeća ostane generacijama kao jedinstveno edukacijsko sredstvo: “Banka znanja FAMA-kolekcije predstavlja dokaz da čovjek može izgraditi umjetnost življenja čak i nakon nestanka svega poznatog, i zadržati osnovne ljudske vrijednosti uprkos odsustvu svega neophodnog.”, zaključio je Miran Norderland objašnjavajući.

Kolekcija, nastajala u proteklih dvadeset godina, prva je u svijetu, najobimnija i najobuhvatnija Govorna istorija o iskustvu preživljavanja Opsade Sarajeva 1992-1996 koja sadrži ukupno 60 sati video-materijala u vidu intervjua, video-materijala snimanih uživo i tematskih video-kompilacija.

Kolekciju također čine i Anketa o preživljavanju ‘92.-‘96. sa odgovorima na 31 pitanje 4.637 pojedinaca iz svih gradskih četvrti tokom Opsade, preko 10.000 tekstualnih podataka koji se odnose na iskustva i događaje tokom razdoblja 1991-1999, preko 3.000 vizuelnih podataka (fotografije, video-materijali, crteži, animacije, detaljne mape, ilustracije) koji predstavljaju različite događaje i teme: od Raspada Jugoslavije do Opsade Sarajeva; od Pregovora za potpisivanje Dejtonskog mirovnog sporazuma do Historije i nastanka Kosova, i Genocida u Srebrenici.

“Proces digitalizacije trajao je oko 18 mjeseci, pri čemu je napravljena baza podataka gdje je svaki poseban dokument arhiviran, kodiran i tagovan», objasnio je Davor Vidović, voditelj programerskog tima. «Dizajnirana web-stranica koja će svečano početi sa radom 5. aprila 2012. u 22 sata ažurirat će će se novim informacijama, a korisnici mogu postati akteri/dio historije opsade Sarajeva, jer će im biti omogućeno da ispričaju svoju priču o Opsadi”, najavio je Vidović.

Virtuelna FAMA kolekcija će biti predstavljena 5. aprila 2012. dok će autori kolekcije donirati njen sadržaj projektu “Muzej opsade Sarajeva – Umijeće življenja 1992-1996 – FAMA kolekcija”, koji će građanima prvi put biti predstavljen metodom 3D mapiranja u 21 sat u parku Hastahana na Marijin Dvoru.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *