Dvije polovice jedne duše

knjiga“Dvije polovice jedne duše” naziv je knjige autora Ibrahima Šehovića koja je predstavljena u petak u Sarajevu.

Knjiga donosi 21 kratku priču koje govore o životu građana Sarajeva u vrijeme opsade, njihovoj borbi da nadvladaju sve strahote i razočarenja kojima su bili izloženi te najzad povrate poljuljanu snagu i optimizam, a pritom sačuvaju dušu ljudskih bića.

O njoj su, uz autora, govorili književnik i publicist Mustafa Smajlović i Nerma Šehović.

Šehović navodi da postoji određena interakcija među pričama te se knjiga može posmatrati i kao cjelina.

“Ako je posmatramo kao cjelinu, onda bi srž dramskog sukoba bila ta neka raspolučenost života između onog na koji nas tjera nedaća i onog koji bismo htjeli da živimo. Iz toga proizlazi i ideja za naslov knjige”, rekao je Šehović.

Naglašava da su neke priče nastale u ratu, a neke kao vid sjećanja na ratna dešavanja. Većina ih je objavljena u nekadašnjim “Večernjim novinama”, a pojedine od njih su i nagrađene.

Za Smajlovića knjiga s književnog aspekta predstavlja poniranje u raspolućenu čovjekovu dušu. On ističe da je to priča običnog čovjeka i njegovog promišljanja o ratu.

“Ova knjiga nema miris baruta, već miris literature, oslikane duše i bitke između zla i dobra u kojoj dobro na kraju pobijedi. Ovo nije klasični dokument, autor je pisao o ljudima i njegovom ratnom iskustvu kao borca. Djelo je pitko, čitko i lako pamtljivo”, rekao je je Smajlović.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Objavljeno u Nekategorisano

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *