Dvorac Sönbrunn je bio pun Bosne i Hercegovine

U subotu 25. aprila 2009. godine je u prelijepom bečkom dvorcu Sönbrunn, uz prisustvo uglednih gostiju održan dugo očekivani Bosanskohercegovački Bal 2009.

Bosanskohercegovački bal 2009

Dvorac Schönbrunn je otvorio vrata Bosni i Hercegovini, a prisutni su pokazali svjetskoj javnosti da je naša zemlja dio evropskih prostora.

Ovom jedinstvenom događaju su prisustvovali i zvaničnici iz Bosne i Hercegovine, među kojima su bili član Predsjedništva BiH gosp. dr. Haris Silajdžić, visoki Predstavnik međunarodne zajednice Valentin Inzko sa suprugom, ministar vanjskih poslova Sven Alkalaj te ambasador BiH u Austriji gosp. Haris Hrle.

Bosanskohercegovački bal 2009

Pozivu da bude gost, na veliko zadovoljstvo svih prisutnih, odazvao se i dokazani prijatelj naše zemlje, bivši ministar vanjskih poslova Republike Austrije Alois Mock. Ulazak gosp. Mocka u salu Orangerie, gdje je bal održan, propraćen je višeminutnim aplauzom skoro 500 gostiju i zvanica. Iz pratnje gospodina Mocka je potvrđeno da je dolazak na Bosanskohercegovački bal bila njegova velika želja iako posljednjih godina, i pored poziva, ne učestvuje na sličnim manifestacijama.

Bosanskohercegovački bal 2009

U najtežim ratnim danima Alois Mock je pomagao našoj zemlji na brojne načine i ovaj bal je bila prilika da se, nakon dugo vremena susretne sa svojim saradnicima iz Bosne i Hercegovine.

Na poziv organizatora, gospođe Tamare Pravlić, članu Predsjedništva BiH Harisu Silajdžiću je uručena i posebna plaketa kao Počasnom gostu Bosanskohercegovačkog bala 2009.

Generalni sponzor bala Volksbanka International i generalni direktor Boschert Friedheim te direktor Volksbanke Bih Reinhold Koland su bili oduševljeni bosanskohercegovačkim duhom i tradicijom.

Bal je otvoren klasičnim Bečkim valcerom, koji je svojim plesom upotpunila plesna grupa Austrian Union uz kombinaciju tradicionalnog plesa Bosne i Hercegovine, gdje je OKUD Balkanfolk izveo splet plesova predsavljajući narode Bosne i Hercegovine.

Bosanskohercegovački bal 2009

Uvažena sopranistica i operska pjevaciva Nataša Mirković je očarala prisutne svojim glasom, a nastup Kemala Montena je naišao na opšte oduševljenje gostiju koji su i zaplesali uz njegove najljepše balade, a prisutni su uživali i uz izvođenje odabranih sevdalinki grupe Laganini, koji su svirali do ranih jutarnji sati.

Pored glamura i kulture, bal je imao i humanitarni karakter. Sakupljen je novac za operaciju četvorogodišnje djevojčice Amele Ploskić koja boluje od hidrocepalusa.

Predsjednica fondacije Freundschaftsbrücke Deutschland e.V. gdja. Shahrzad Vakilzadeh, koja je pomogla samom ostvarenju projekta, obećala je da će njena fondacija pokriti sve troškove operacije ove djevojčice koja će sljedeće godine biti operisana u Njemačkoj. Za velikog prijatelja BiH, organizatori su odlučili uručiti posebnu plaketu ovoj gospođi za njenu odanost Bosni i Hercegovini i njene humanitarne aktivnosti.

Bosanskohercegovački bal 2009

“Prezadovoljni smo proteklom manifestacijom, koja je zaista potvrdila ono što je i najavljeno. Bal je bio pravo ogledalo naše multukulturne stvarnosti u novom vremenu. Bila je ovo večer Bosne i Hercegovine koja će svim prisutnima dugo ostati u sjećanju. Bosankohercegovački Bal 2010 će biti jedno veliko iznenadjenje, manifestacija koja će predstaviti Bosnu i Hercegovinu u svijetu.”, izjavili su inicijatori i organizatori ovog projekta Tamara Paravlić, Mirela Mujaković, Edin Manko i Damir Mujčinović.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *