Edukacija osoba za rad sa djecom sa posebnim potrebama

Edukacija osoba za rad sa djecom sa posebnim potrebamaU prostorijama osnovne škole ”Silvije Strahimir Kranjčević” 28. decembra 2009. godine održana je edukativna radionica iz oblasti rada sa učenicima sa posebnim potrebama namijenjena nastavnom osoblju ove škole kao i odgajateljima iz ”Doma za djecu bez roditeljskog staranja” – Bjelave.

Radionicu je organizovalo “Društvo ujedinjenih građanskih akcija – DUGA”. Stručni predavač mr. Aida Abdulović kroz predavanje je pokušala da skrene pažnju na poteškoće sa kojima se djeca sa posebnim potrebama susreću prilikom upisa u školu, te kako se njima kroz praktične načine uz igru i rad sa ostalom djecom može olakšati pohađanje časova.

“Kod nas postoji vrlo malo literature i veoma je slaba poduka nastavnika o problemima ove djece, pa se pojavila potreba za ovim predavanjem”, kaže mr. Abdulović i dodaje kako današnji međunarodni standardi preporučuju zastupanje tzv. metode obrazovne inkluzije, što podrazumjeva da školski sistem u isto okruženje stavlja djecu sa posebnim potrebama zajedno sa ostalim učenicima radi njihove zajedničke igre, druženja i učenja.

Tada djeca sa posebnim potrebama imaju jednake mogućnosti u razvoju svojih tjelesnih, emocionalnih, društvenih i drugih sposobnosti.

Udruženje “Duga” je tokom ove godine osim pomenute radionice također organizovala i dva predavanja na ovu temu s ciljem da se djeci sa posebnim potrebama olakša školovanje koji su istovremeni i članovi ovog udruženja.

Sa djecom u udruženju najviše rade koordinator projekta Marina Nezirović i defektolog Alma Sadiković. Predstavnici udruženja su najavili slične aktivnosti i za narednu godinu.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Objavljeno u Nekategorisano

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *