Kategorije
Sarajevske novosti

EDUS priprema djecu s poteškoćama u razvoju za samostalno pohađanje nastave

Sarajevsko udruženje EDUS bavi se unapređenjem obrazovanja i podrške djeci sa i bez poteškoća u razvoju.

Udruženje EDUS
Udruženje EDUS

Program, koji je EDUS pokrenuo i koji se već pet godina primjenjuje u postojećem sistemu odgoja i obrazovanja Kantona Sarajevo, uključuje savremenu naučnu metodologiju za rad sa djecom uzrasta od dvije do 13 godina, preuzeta sa Univerziteta Columbia u Njujorku. Kao rezultat svakodnevnog, multidisciplinarnog rada po toj metodologiji, dosad je čak 29 djece uspješno pripremljeno za samostalno pohađanje nastave u redovnim školama i vrtićima.

‘U Kantonu Sarajevo postoji ogroman interes roditelja za ovaj način edukacije. Trenutno je prijavljeno 117 djece za predškolski program i prvi razred naredne školske godine, ali je nažalost u JU Zavod MJEDENICA trenutno raspoloživo samo 10 mjesta za djecu koja će pohađati nastavu po toj metodologiji.’, kaže izvršna direktorica EDUS-a Nirvana Pištoljević, dodajući da im je iz Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo nedavno obećano osiguravanje neophodnih kapaciteta za izvođenje nastave za djecu s poteškoćama u razvoju.

Nadamo se da će Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade KS ispuniti svoja obećanja, obzirom da je ovaj program namijenjen unapređenju obrazovanja kao i podrške djeci sa ozbiljnim razvojnim poremećajima kao što su autizam, teške intelektualne teškoće, emocionalni i bihevioralni poremećaji, čija su prava na normalan život previše često zanemarena.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *