Ekološka bomba na periferiji grada

deponija na Butmiru, SarajevoU drugoj vodozaštitnoj zoni u naselju Butmir smještena je divlja deponija, stara najmanje 10 godina, gdje je odbačeno na tone otpada, uglavnom zemlje i građevinskog materijala.

Deponija direktno ugrožava prirodni ambijent Željeznice i naselja Butmir. U inspekciji kažu da “redovno kontrolišu” ovo područje i da su izdavali prekršajne naloge, dok u drugim institucijama i preduzećima navode da nisu nadležni za uklanjanje.

Osim gomila građevinskog materijala, plastičnog otpada, smeća, te kamionskih guma kojih ima i u koritu rijeke Željeznice, gdje je u toku uređenje korita. Jedan od mještana svjedoči kako narod i pojedine građevinske firme konstantno bacaju smeće na ovu deponiju. Nažalost, to smeće često završi u rijeci Željeznici.

Prema riječima Zijade Krvavac, pomoćnice ministra za zaštitu okoliša KS, ova deponija je ekološka bomba na periferiji glavnog grada BiH.

“Kada smo imali akciju čišćenja područja nekadašnjeg romskog naselja u Butmiru, obišla sam tu deponiju koja graniči s entitetskom linijom. Nažalost, njeno uklanjanje nije u našoj nadležnosti, već Komunalne inspekcije. To je ekološka bomba, čini mi se da i na entitetskoj strani postoji još jedna deponija koja se spaja s ovom u federalnom dijelu”, kazala je Krvavčeva.

Nazif Mahmutović, savjetnik načelnika za komunalne poslove opštine Ilidža, takođe je upoznat da postoji ova deponija, ali kaže da je nagomilavanje otpada teško spriječiti.

“To niko ne može spriječiti. Općina Ilidža nikom do sada nije dala saglasnost za deponovanje zemlje, a kamoli smeća. Dakle, riječ je o ilegalnom deponovanju. Ova deponija je nastala nakon rata i nažalost svaki dan je sve veća”, istakao je Mahmutović.

I Senad Poturković, direktor Eko-policije koja djeluje u sastavu Komunalnog preduzeća “Rad”, kaže da su upoznati s ovim dugogodišnjim problemom.

“Ta deponija se korisiti nekoliko godina. Mislim da se građevinski materijal i ostale vrste odlažu na privatnom posjedu. Komunalni policajci nemaju nadležnost da rade na privatnim posjedima”, objasnio je Poturković.

Ahmed čipa, glasnogovornik “Rada”, navodi da uklanjanje ovakvih deponija spada u veće akcije.

“Bilo bi potrebno danima da rade mašine i da bude angažovano mnogo ljudi. Međutim, ‘Rad’ ne može besplatno uklanjati takve deponije”, kazao je čipa.

U Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove ističu da u posljednjih nekoliko godina vrše pojačan nadzor na ovom području, uključujući sporni dio na desnoj obali rijeke.

“Riječ je o koritu Željeznice, a posebno vodotoku Tilave do Donjeg Kotorca. Pod kontrolom je klaonica uz rijeku Tilavu u Donjem Kotorcu i eksploatacija tamponskog materijala iz priobalnog pojasa Željeznice, kao i odlaganje zemlje i građevinskog materijala na mjestima gdje je uklonjen tamponski materijal na priobalnom dijelu uz korito Željeznice na desnoj obali”, naveli su u pisanom odgovoru iz inspekcije.

Dodali su da odlaganje materijala kontrolišu komunalni redari, vodoprivredni inspektori, uz čestu asistenciju i dobru saradnju policije PS Ilidža i Komunalne policije RS.

“Zbog nepoštivanja zakona nadležni organi su donosili rješenja i nalagali upravne mjere na otklanjanju nedostataka, te podnosili prekršajne naloge kojima je obuhvaćen veći broj pravnih i fizičkih lica”, istakli su iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove.

piše: Šejla Pertef

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *