Ekonomski fakultet dobija novu zgradu

Ekonomski fakultet, SarajevoU Sarajevu je danas potpisan protokol na osnovu kojeg treba graditi novu zgradu Ekonomskog fakulteta u kompleksu sadašnjeg univerzitetskog Kampusa kao buduću najmoderniju visokoškolsku instituciju u regionu, kako se najvljuje, a objekat u kojem je fakultet smješten trenutno vratiti Srpskoj pravoslavnoj crkvi kao ranijem vlasniku.

Tokom ceremonije potpisivanja učesnici su izrazili nadu da će ove godine biti osiguran novac za prethodne aktivnosti, a sama gradnja započeti 2011.

Ovaj događaj su njegovi akteri iz najviših struktura federalne i gradske vlasti prokomentirali kao primjer koji je urodio plodom nakon nešto više od dvije godine angažiranja te kao primjer pozitivnog stava prema vraćanju izvorne imovine vjerskim zajednicama i dokaz da Sarajevo iskreno njeguje atmosferu tolerancije, jačanja međusobnog povjerenja i poštivanja ljudskih prava.

“Sarajevo će dokazati da je ovdje uvijek bila Evropa”, rekao je između ostalog visoki predstavnik za BiH i specijalni predstavnik Evropske unije Valentin Inzko kao jedan od svjedoka ove ceremonije održane u sjedištu Federalne vlade i pobornik stava da je duboka simbolika protokola njegova najvažnija dimenzija.

Protokol su potpisali premijer Federacije Bosne i Hercegovine Mustafa Mujezinović, premijer Kantona Sarajevo Besim Mehmedić, načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić i dekan Ekonomskog fakulteta Veljko Trivun.

Osim Inzka, ceremoniji su kao svjedoci prisustvovali njegov prvi zamjenik Raffi Gregorian, potpredsjednik Federacije Mirsad Kebo, dopremijer Federacije i ujedno ministar kulture i sporta Gavrilo Grahovac, ministrica obrazovanja Meliha Alić te sekretar u Federalnoj vladi Ismet Trumić.

Nisu prisustvovali članovi Međurelgijskog vijeća BiH iako su bili pozvani.

Premijer Mujezinović izrazio je žaljenje zbog toga, a posebno zbog izostanka predstavnika Srpske pravoslavne crkve.

Na novinarska pitanja o mogućim razlozima ovog izostanka, odgovorio je da je uoči same ceremonije iz Mitropolije dabrobosanske stiglo pismo u kojem se navodi da predstavnici Srpske pravoslavne crkve negoduju što i oni nisu među potpisnicima protokola.

Osim toga njima se žuri da zgrada u kojoj je trenutno smješten Ekonomski fakultet bude vraćena što prije, što premijer razumije, kako je izjavio, ali dodaje da aktivnosti u sadašnjem objektu i ustanove ne mogu prekinuti rad naprasno.

Mujezinović je pobornik toga da mnogi objekti čija je obnova u toku ili se tek planira, poput sarajevske Vijećnice, dobiju prvobitnu namjenu, uvažavajući, kako je izjavio, društveno-istorijske promjene.

Današnjoj ceremoniji potpisivanja prethodilo je Vladino usvajanje nacrta protokola na njenoj 140. sjednici održanoj u aprilu.

U nacrtu je između ostalog navedeno da Vlada uvažava da povrat nacionalizirane imovine koja je ranije bila vlasništvo vjerskih zajednica predstavlja pozitivan napor u osiguranju vjerskih sloboda zagarantiranih Ustavom Bosne i Hercegovine.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Objavljeno u Nekategorisano

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *