Eksperimentalna putovanja kroz imaginarni grad

Da li ste oduvijek maštali o tome kako bi bilo da možete putovati kroz vrijeme? Sada bi se vaši snovi mogli i ostvariti. Ako ste u Sarajevu u aprilu 2016. godine, uz malo sreće možete rezervisati jednu od 50 ulaznica SARAJEVO TIME TRAVEL AGENCY, čiji su autori Hörner/Antlfinger i krenuti s nama na put.

SARAJEVO TIME TRAVEL AGENCY. PASTS, PRESENTS, FUTURES
SARAJEVO TIME TRAVEL AGENCY. PASTS, PRESENTS, FUTURES

Uz pomoć moderatorica svi će prisutni imati priliku iskusiti jednu drugačiju vrstu (mentalnog) putovanja i na tom putovanju zamisliti prošlost, sadašnjost i budućnost grada Sarajeva. Unutrašnje slike koje nastaju na taj način mogu biti dokumentovane u vidu crteža, tekstova ili zabilješki, o kojima ćete po povratku diskutovati sa saputnicima. Taj materijal će ući u arhiv putovanja kroz vrijeme izložbe SARAJEVO TIME TRAVEL AGENCY. PASTS, PRESENTS, FUTURES, autora Ute Hörner i Mathiasa Antlfingera, koja se održava od 02. do 30. aprila 2016. godine u galeriji Duplex100m2.
Umjetnički duo iz Kelna se u eksperimentalnim putovanjima kroz imaginirane gradove poziva na ideje američkog psihologa i konstruktiviste Miltona H. Ericksona, osnivača moderne hipnoterapije. Erickson je sa svojim klijentima apsolvirao mentalna putovanja kroz vrijeme sa ciljem da oni razmisle o slikama iz prošlosti, sami potaknu nove poglede na njih i pored toga formulišu vizije za vlastiti razvoj u budućnosti.

´U našim eksperimentima putovanja kroz vrijeme radi se o tome da se stvori mogućnost bavljenja prošlošću, sadašnjošću i budućnošću grada, kao i razmjene o fantazijama izvan svakodnevnih diskursa, na jednom drugom nivou svijesti. Pri tome smatramo da grad predstavlja proširenje vlastitog tijela´, kažu Hörner/Antlfinger. ´Proces imaginacije, unutrašnji stvaralački rad kao jedan resurs, koji nam svima stoji na raspolaganju´ je pri tome u centru njihovih umjetničkih interesa.

Hörner/Antlfinger sarađuju od ranih 1990-tih godina. Njihova umjetnička djela otvaraju kritičke perspektive na društveno-politički kontroverzna pitanja, perspektive koje su suptilno predstavljene i zato nužnije djeluju. Za njihov umjetnički pristup su karakteristični procesualni i transmedijalni koncepti, koji rezultiraju medijsko-instalacijskim radovima, projektima u javnom prostoru, video radovima, skulpturama ili eksperimentima putovanja kroz vrijeme.
Od 2005. godine Hörner/Antlfinger realizuju procesualna umjetnička djela kao seriju pod nazivom „Time Travel Experiments – Speaking with the Unconscious Social Mind“ sa različitim grupama učesnika u više mjesta na Balkanu. Nakon prve serije putovanja kroz vrijeme u glavnom gradu Bugarske, Sofiji, 2010. su poduzeli i eksperiment putovanja kroz vrijeme u Istanbulu. Kao završetak balkanske trilogije autora Hörner/Antlfinger u aprilu 2016. će biti realizovano deset putovanja kroz vrijeme u putničkoj agenciji SARAJEVO TIME TRAVEL AGENCY.

Darija Šimunović je kustosica ovog umjetničkog projekta, koji se pored građana Sarajeva takođe obraća osobama, koje su u nekada otišle iz Sarajeva i u međuvremenu dolaze u grad u posjetu, ili pak samo privremeno ovdje žive – znači svakome ko ima neki lični odnos prema gradu. Vođene fantazije u vidu putovanja nastale su u saradnji sa diplomiranim psiholozima Rankom Katalinski i Andreom Soldo, koje će putnike voditi kroz vrijeme na bosanskom/hrvatskom/srpskom jeziku. Pojedinačni termini će biti ponuđeni po želji i na engleskom jeziku.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *