Eksplozije na Alipašinom polju i u Vogošći

Alipašino poljeU sarajevskim naseljima Alipašino Polje i Vogošća u nedjelju su odjeknule eksplozije, najvjerovatnije ručnih bombi, u kojima nije bilo povrijeđenih, ali na objektima i vozilima koja su bila u blizini pričinjena je materijalna šteta.

Bomba koja je uznemirila stanovnike Alipašinog Polja bačena je preksinoć na zelenu površinu između ulica Ante Babića i Nerkeza Smajlagića, nedaleko od pravoslavnog groblja. Geleri i detonacija su oštetili prozorska stakla na zgradi u neposrednoj blizini, te na jednom automobilu.

Na mjestu eksplozije jučer smo zatekli pripadnike krim-policije. Kašiku bombe nisu pronašli, ali su magnetom skupljali olovne kuglice kako bi utvrdili o kojem se minsko-eksplozivnom sredstvu radi.

Interesantno je da je i prije nekoliko godina ručna bomba aktivirana gotovo na istom mjestu, te da do danas nije utvrđeno ko ju je aktivirao. S obzirom na lokaciju na kojoj je bomba eksplodirala, jedna od pretpostavki je da ju je bacio neki od stanara obližnje zgrade. Da li je iz obijesti namjeravao bombu baciti na zelenu površinu, ili je bezuspješno pokušavao dobaciti do groblja, zasad nije poznato.

“Stanujem u neposrednoj blizini. Sinoć se začula snažna eksplozija, da smo svi u kući pomislili da je negdje eksplodirao plin. Ovo naselje je postalo opasno. Više ne smiješ naveče ni izaći napolje”, kaže stanar Alipašinog Polja.

Detonacija je odjeknula i ispred kluba Veradero u Jošaničkoj ulici u Vogošći. U eksploziji, najvjerovatnije, ručne bombe kašikare oštećena je fasada objekta. Prema riječima kelnera, kojeg smo jučer ujutro zatekli u klubu, eksplozija nema veze sa tim objektom iako je aktivirana na podiju ispred kluba.

“Bomba je pukla jučer prije podne, u vrijeme kada su ulice pune ljudi. Geleri su mogli nekoga ubiti u okolnim stanovima ili na ulici. Čudo je da niko nije vidio tog što je bacio bombu”, priča radnik jednog od okolnih poslovnih prostora.

Ovo su prve eksplozije bombi u ovoj godini. Iz policije pojašnjavaju da danas čak i nakon obične svađe ili tuče mladići bacaju bombe.

“Aktiviranje bombe obično predstavlja slanje poruke nekome. Kada analiziramo mjesto, vrijeme i način bacanja, is postavi se da su u najvećem broju slučajeva bombe bačene tako da se niko ne povrijedi”, smatraju u sarajevskoj policiji.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Jedan odgovor na “Eksplozije na Alipašinom polju i u Vogošći”

  1. Kad se sarajlijama diglo govno,misle sto zive u glavnom gradu da su neko i nesto. Spustit ce i vas neko! Ko vas jebe, poubijaj te se svi, sto se mene tice.. Sto vas manje, to vas bolje!.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *