Elvis, sam svoj gazda

Sarajevski tekstopisac, kolumnista, kompozitor i jedan od osnivača pokreta New primitives, Mirko Srdić aka Elvis J. Kurtović, u priči o nastanku pokreta kaže da je glavni razlog nastanka bila ‘zezancija i druženje, a ne želja da postane slavan’.

Mirko Srdić aka Elvis J. Kurtović
Mirko Srdić aka Elvis J. Kurtović

O pokretu ‘New Primitivs’

Bilo je to ugodno druženje uz gitare, derneci, šale, grebanje od staraca za lovu, srednjoškolska besposlenost i besposlenost na prve dvije godine fakulteta.

O Meteorima

Moja grupa se zvala Elvis J. Kurtović and his Meteors. Zabranjeno Pušenje je tada izdalo album, pa smo imali zajednički koncert. Na koncert je došao main stream, pa smo se malo smijali jer papci uvijek to povezuju sa pjevačem. Show must go on. Uvijek se isturi onaj koji je najinteresantniji, kao glasnogovornik. I ovi što vuku poteze u svijetu nisu eksponirani. Nije američki predsjednik vođa svijeta, nego on mora da sluša vrlo moćne ljude koji imaju lovu. Tako smo i mi gurali onoga ko je bio najinteresantniji, najzgodniji za djevojke, najveća provala na sceni, najbolji glumac. Doprinos je bio zajednički jer svi smo zajedno radili i nije se znalo šta je čiji zadatak.

O Nadrealistima

U Nadrealistima sam vrlo malo učestvovao. Ponekad sam imao neke epizodne uloge, tih godina nisam puno radio sa njima. U Nadrealistima sam tek počeo da doprinosim u ratu, od 1992. do 1996. godine. Snimili smo 50 emisija za radio i možda pet – šest televizijskih epizoda serije jer se više nije ni moglo u tim uslovima. Sve to je izgubljeno i ne mogu se naći te radio emisije koje su išle na srednjim talasima. Tu je u isto vrijeme povezana umjetnost i humor, koji pomaže ljudima da se opuste. A zaradilo se za neke cigare i poneki bon, koji se na pijaci mogao zamijeniti za hranu. Bilo je teško. Da bi imali 15 minuta te emisije, cijelu noć bi razmišljali i u jutro bi je oko četiri-pet snimili, tako neispavani. Onda bi išli kombijem nazad, da idućih šest dana živimo život.

O pjesmama

Naravno, ne može se samo pisati i pjevati o ljubavi, o cukama i macama. Ko piše samo o tome, taj ima određenu publiku koja to može razumjeti. Volim ja i cuke i mace i cvijeće i ljubav. Ne možeš da grliš i ljubiš curu, a oko tebe demonstracije. Ako se analizira, od 15 pjesama, sve su pjesme ljubavne, ali su ubačeni neki motivi o tome šta se dešavalo u to doba.

O Sarajevu

Sarajevo danas je moderan evropski grad u kome ima od 20 do 50 ambasada i kojekakvih birokratskih organizacija. Veliki broj ljudi tu radi, ne samo kao čistačice i portiri, nego i kao prevodioci. Zato Sarajevo mrze ovi iz unutrašnjosti. Oni sve to nemaju, pa kada Željo ili Sarajevo igraju negdje u Zenici, oni ih mrze. Svi nas mrze u Bosni.

O gledanju svog posla

Od 1980. godine gledam svoja posla. Radio sam na televiziji, sada radim na radiju neke svoje projekte. Nisam član ničijih grupa. Sam sam svoj gazda. Radio sam sa Zenitom Nadrealiti show. Radim na Radiju Sarajevu i prvi sam poslijeratni spiker. Rad na radiju me najviše zabavlja. Ne moram da budem obrijan, u imidžu mogu da se zezam.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *