Emir Suljagić podnio neopozivu ostavku zbog prijetnji

Ministar obrazovanja i nauke Kantona Sarajevo Emir Suljagić danas je podnio neopozivu ostavku na svoju funkciju. OStavka dolazi dan nakon što je na njegovu kućnu adresu stiglo prijeteće pismo sa metkom.

Emir Suljagić
Emir Suljagić
Slijedi kompletna izjava Emira Suljagića povodom ostavke: “Nakon najnovijih prijetnji upućenih meni i mojoj porodici, a u skladu sa Poslovnikom o radu Skupštine Kantona Sarajevo, danas sam Predsjedavajućoj Skupštine, gospođi Mirjani Malić, podnio nepozivu ostavku na mjesto Ministra obrazovanja, nauke i mladih u Vladi Kantona Sarajevo.

Prijetnje s kojima se suočavamo moja porodica i ja me sprečavaju u izvršavanju onoga za što sam dobio mandat i zakletve koju sam položio pred Skupštinom i građanima Kantona Sarajevo.

Na radnom mjestu sam prijetnje kontinuirano primao nakon što sam svojim odlukama počeo da ugrožavam neformalne centre moći koji nisu podložni izbornoj volji građana. Prijetnje upućivane meni i javno i privatno sam ignorisao, vjerujući da kao i svi drugi građani ove zemlje uživam zakonom garantovanu zaštitu.

Javnosti je poznato da su se svi, od vjerskih velikodostojnika, preko medija, do udruženja građana, utrkivali u učešću u javnom linču na mene, čime su kreirali kontekst u kojem je slanje metka na moju kućnu adresu postalo legitimno. Dio odgovornosti za hajku na mene snose i oni mediji koji su u kontinuitetu objavljivali moju kućnu adresu, čime su meni i mojoj porodici stavili metu na leđa.

Nažalost, shvatio sam da i pored najiskrenije želje za promjenama, u Bosni i Hercegovini trenutno moć imaju oni koji nemaju nikakvu odgovornost prema biračima, od birokratije koja odgovara samoj sebi, do vjerskih zajednica koje sebe stavljaju iznad zakona u svakom pogledu. Smatram da oni koji se kriju iza vjere da bi prijetili meni i mojoj porodici zloupotrebljavaju vjeru da bi zadržali moć i privilegije u kojima nezasluženo uživaju.

S obzirom da nisam spreman da udovoljim pritiscima i uradim ono što se traži od mene u prijetnjama, a imajući u vidu činjenicu da je sigurnost moje porodice direktno povezana s tim, smatram da je podnošenje neopozive ostavke jedini lični, moralni i politički odgovoran čin koji mogu poduzeti u ovom trenutku.

Iskreno se nadam da će moja ostavka označiti početak povratka moći u institucije kojima upravljaju oni koje je narod birao i koji narodu na izborima polažu račun.”

protest.ba

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *