Enter the Void u art kinu Kriterion

U četvrtak, 14. jula 2011. godine, u art kinu Kriterion počet će projekcija filma Enter the Void reditelja i scenariste Gaspar Noé-a.

Enter The Void, Kriterion
Enter The Void, Kriterion
Enter the Void je dugo vremena bio projekat iz snova za Gaspar Noé-a i zahvaljujući uspjehu koji je ostvario svojim prethodnim ostvarenjem Irréversible, mogao je započeti rad na njemu. Enter the Void je najvećim dijelom sniman u Tokiu, a završne scene su snimljene u Montrealu.

Na pitanje šta je zapravo inspiriralo nastanak filma Enter the Void, Gaspar Noé odgovara da su za to zaslužni halucinogeni koje je konzumirao u mladosti, a ti doživljaji su zapravo bili osnova za kreiranje vizuelnih efekata. Kao još jednu inspiraciju, Noé navodi eksperimentalne filmove Kenneth Anger-a.

Film je premijeru doživio na filmskom festivalu u Kanu 2009. godine, a godinu dana kasnije je prikazan u Velikoj Britaniji i Sjedinjenim Američkim Državama.

Kritičari su sa oduševljenjem dočekali premijeru filma zahvaljujući vizuelnim efektima, kojima se ljubav prema neonskim svjetlima Tokia dovodi do ekstremnih granica. Kritičari film opisuju kao nezaboravnu avanturu, provokaciju svijetu, tehnički zapanjujuću kreaciju i nestvarno ovisničku.

Enter The Void

Enter the Void je osvojio specijalnu nagradu žirija na Sitges filmskom festivalu 2009. godine, te nagradu za najbolje ostvarenja na Neuchâtel festivalu u 2010. godini. Gaspar Noé je bio posebno oduševljen ovom nagradom, jer je član žirija bio Douglas Trumbull, osoba zadužena za specijalne efekte filma 2001: A Space Odyssey.

U art kinu Kriterion film Enter the Void će se prikazivati od 14. – 20. jula u terminu od 20:20 sati. Cijena karte iznosi 5 KM, dok studenti uz pokaz indeksa/studentske ID kartice kartu mogu kupiti za 4 KM.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *