Evropska unija iskazala interes za Ars Aevi

Most Ars AeviGradonačelnik Sarajeva Alija Behmen i Dimitris Kourkoulas, šef Delegacije Evropske unije u BiH, tokom današnjeg susreta u Gradskoj upravi usaglasili su se oko značaja projekta Ars Aevi kako za Grad Sarajevo tako i za državu Bosnu i Hercegovinu.

“Projekat Ars Aevi smatram sjajnom idejom koja će dati jednu novu dimenziju gradu Sarajevu u kulturnom smislu. Sama činjenica da se treba u Sarajevu izgraditi Muzej suvremene umjetnosti prema projektu svjetski poznatog arhitekte Renza Piana također je izuzetno značajna”, istaknuo je ambasador Kourkoulas koji je tokom susreta potvrdio interes Evropske komisije da se aktivno uključi u realizaciju Projekta Ars Aevi.

Gradonačelnik Behmen je kazao da je Grad Sarajevo, kao inicijator i suosnivač Fondacije Ars Aevi, od samog početka involviran u ovaj projekat koji je ne samo od lokalnog i regionalnog, već i od internacionalnog značaja. Grad Sarajevo će, dodao je Behmen, nastaviti da finansijski podržava Projekat Ars Aevi prepoznajući ga kao jedan od vizionarskih i vodećih dugoročno razvojnih projekata grada i države.

Tokom današnjeg susreta predloženo je svečano otvaranje za javnost Art Depoa kolekcije Ars Aevi u Domu mladih u sklopu Programa obilježavanja Dana Evrope. Također je dogovorena ugradnja umjetničke instalacije Josepha Kosutha na fasadu zgrade Delegacije Evropske unije u Sarajevu.

Gradonačelnik je ovom prilikom u ime Sarajeva i njegovih građana zahvalio Evropskoj komisiji na izuzetnoj donaciji za rekonstrukciju gradske Vijećnice.

Prijemu su prisustvovali zamjenik gradonačelnika Miroslav Živanović i sekretar Gradske uprave Miodrag Kojović, te generalni i izvršni direktor Ars Aevi Enver Hadžiomerspahić i Amila Ramović, kao i direktor Fondacije Ars Aevi Ilija Šimić.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Objavljeno u Nekategorisano

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *