Evropske perspektive Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine

Od 12-14. novembra 2009. godine, na Plitvičkim jezerima u Republici Hrvatskoj održan je naučni skup na temu “Evropske perspektive Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine”. Skup je organzirao Fakultet političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu u saradnji sa zakladom Fridrich-Ebert Stiftung Zagreb.

Na skupu su učestvovali profesori i studenti sa Fakulteta političkih znanosti iz Zagreba, Fakulteta političkih nauka iz Sarajeva, Humanističkih studija iz Podgorice, Fakulteta za družbene vede iz Ljubljane i Fakulteta političkih nauka iz Beograda.

Ideju je pokrenuo Centar za međunarodne i sigurnosne studije Fakulteta političkih znanosti iz Zagreba, a do sada su održani susreti na kojima su razmatrani odnosi Republike Hrvatske sa Republikom Slovenijom, Republikom Srbijom, a sada i sa Bosnom i Hercegovinom. Uskoro će biti organiziran i četvrti skup sa Crnom Gorom.

Cilj susreta, prije svega, je upoznavanje studenata iz regije koji studiraju politologiju i srodne nauke, razmjena iskustava i širenje prijateljstva i tolerancije između njih.

Trodnevni skup započinjao je panelima koje su održavali dekani i profesori navedenih fakulteta o geopolitičkom položaju, sigurnosnim perspektivama, vanjskoj politici i evropskim perspektivama obiju zemalja. Nakon diskusije, organizirane su studentske radionice na kojima su im dodijeljene specifične uloge. Radionice su zamišljene tako da studenti simuliraju bilateralnu konferenciju Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine uz prisustvo međunarodnih organizacija kao što su EU, NATO i OSCE. Svi studenti su imali dodijeljenu ulogu realnih političara različitih državnih nivoa iz RH, BIH i međunarodnih organizacija i imali su zadatak da zastupaju iste stavove kao osoba koju predstavljaju. Na konferenciji su bile zastupljene i Slovenija, Crna Gora i Srbija u ulozi promatrača konferencije. Simulacija je počela tako što su se prisutnima obratili predstavnici međunarodnih organizacija, predsjednik RH, Vlade i Sabora, tročlanog Predsjedništva BiH i predsjednici zemalja promatrača na temu evropskih i evroatlanskih integracija. Nakon formalnog dijela, predstavnici zemalja povlače se na pregovore na kojima pokreću otvorena pitanja i pokušavaju da nađu adekvatno rješenje za njih uz nadzor mađunarodne zajednice, koja je davala konačnu ocjenu o toku pregovora. Otvorena pitanja o kojima se raspravlja su realna pitanja koja terete dvije prijateljske zemlje poput dvojnog državljanstva, luke Ploče, Pelješkog mosta itd. U pauzama, odvijali su se i paralelni pregovori “na marginama” sa zemljama u ulozi promatrača gdje se pregovaralo o otvorenim pitanjima između njihovih zemalja.

Nakon trodnevnog rada i pregovora koji su se odvijali do “duboko u noć”, simulacija je rezultirala usvajanjem zajedničke deklaracije u kojoj su navedena otvorena pitanja, moguća rješenja i iskazana je dobra volja za dalju saradnju kako bi ubrzali proces evropskih integracja.

Za vrijeme boravka, studentima je pružena prilika da obiđu i jedan dio predivnog nacionalnog parka Plitvička jezera gdje smo uživali u prelijepom ambijentu, netaknutoj prirodi, kandidatu za svjetsko čudo. Ovom prilikom moram se zahvaliti organizatorima u svoje, vjerujem i u ime svih onih koji su učestvovali na skupu, što su napravili ovaj važan korak u procesu izgradnje naših mladih država, ali i nas samih. Okupljanje studenata iz regije i raspravljanje o bitnim pitanjima, najbolji su put za razbijanje predrasuda. Širenjem mreže prijateljstva otvaraju se vrata za buduću saradnju mladih stručnjaka okrenutih ka budućnosti.

piše: Selma Mehmedić 

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *