Evropski dan darivanja i presađivanja organa

Evropski dan darivanja i presađivanja organa obilježava se 16. oktobra, a svrha je podizanje svijesti o važnosti donacija organa i presađivanja za spašavanje života operacijom

donorskamreza.com

Predstavnici Donorske mreže Kantona Sarajevo, Udruženja bubrežnih bolesnika KS-a i Kliničkog centra Univerziteta Sarajevo, povodom Evropskog dana darivanja i presađivanja organa, ponovno apeluju na podizanje kolektivne svijesti građana o značaju doniranja organa nakon smrti i razbijanje predrasuda koje još postoje kod ovdašnjeg stanovništva. Potreba za spašavanjem života presađivanjem organa u cijelom svijetu je u stalnom je porastu. Slična situacija je u Bosni i Hercegovini, gdje je svakim danom sve veći popis pacijenata čiji život ovisi o doniranom organu.

“Informacija o tome šta znači doniranje organa, šta je moždana smrt, šta znači pomoći bolesnom čovjeku sigurno značajan segment u dobijanju pristanka porodice na doniranje organa nakon smrti potencijalnog donora bi uistinu pomoglo zaživljavanju kadaverične transplantacije u BiH.“, smatra prof. dr. Halima Resić, predsjednica Donorske mreže Kantona Sarajevo

Prema statističkim podacima, u BiH je od 2006. urađeno 20 kadaveričnih operacija (bubrega, jetre i rožnjače). Prema postojećoj zakonskoj regulativi kadaverične operacije u BiH mogu se raditi uz pristanak porodice donora.

U okviru Evropskog dana darivanja i presađivanja organa, danas, 22. oktobra 2010. godine, ispred Sarajevske katedrale će biti održan skup na kojem će građanima biti omogućeno da potpisivanjem donorskih kartica postanu darovatelji organa.

Evropski dan darivanja i presađivanja organa obilježava se 16. oktobra, a svrha je podizanje svijesti o važnosti donacija organa i presađivanja za spašavanje života operacijom. Centralna manifestacija u povodu tog dana ove godine održana je prošlog vikenda u Ljubljani.

Saznajte više o doniranju organa >

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *