Evropski film u 12 gradova

filmske trakeU 12 gradova BiH ove će godine godine kroz cjelogodišnji filmski projekat biti održan Evropski filmski program koji obuhvata devet sedmica evropskog filma, pet dana evropskog dokumentarnog filma i šest sedmica španskog filma – saopšteno je iz Sarajevskog otvorenog centra, koji je organizator ovog projekta.

Cilj projekta je promocija evropske kinematografije i nekomercijalnog filma, koji se ne nalaze na svakodnevnom repertoaru kina u BiH, a koji su, uprkos tome, reprezentativni za određene zemlje.

Istovremeno se građanima u manjim gradovima BiH želi omogućiti doživljaj odlaska u kino, s obzirom da stalni filmski programi nisu dio kulturne ponude u tim gradovima.

Kako bi ovaj program bio dostupan što široj javnosti, ulaz na sve projekcije je besplatan.

Nakon realizacije projekta Sedmica evropskog filma u maju u Sarajevu i Banjaluci, ovaj filmski program će u junu biti prikazan i u Mostaru, Zenici i Tuzli, a za jesen je planirano i održavanje četiri dodatne sedmice filma u Trebinju, Bihaću, Brčkom, Goraždu, Gradiški i Istočnom Sarajevu.

Program će biti nastavljen Danima evropskog dokumentarnog filma i Sedmicom španskog filma, koja će biti realizovana u partnerstvu sa španskom Ambasadom u BiH.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *