Fabrika knjiga u Sarajevu

Nenad VeličkovićNajnovija izdanja Fabrike knjiga – “Zašto ne pišem i drugi eseji” Viktora Ivančića i “Dijagnoza – patriotizam” Nenada Veličkovića, biće danas, 17. juna 2010. godine u 18:30, predstavljena u Sarajevu.

Na promociji, koju zajednički organizuju “Atelje Figure” (Danijela Ozme 12, Sarajevo) i beogradski izdavač Fabrika knjiga – o etičkim pitanjima sa kojima se suočavaju novinari u državama u tranziciji, te o interpretaciji u nastavi, i o tome kako, kad interpretacija izostane, književnost lako bude zloupotrebljena, sa Viktorom Ivančićem, odnosno Nenadom Veličkovićem razgovaraće Dejan Ilić, urednik u “Fabrici knjiga”.

Viktor Ivančić rođen je 1960. godine u Sarajevu. Živi u Splitu. Bio je jedan od osnivača i dugogodišnji glavni urednik tjednika Feral Tribune. Dosad je objavio: zbirke priča Bilježnica Robija K. i Robi K.; publicističku studiju Točka na U; zbirke ogleda Lomača za protuhrvatski blud, Šamaranje vjetra i Animal Croatica; te romane Vita activa i Planinski zrak.

Viktor IvančićNastala, uglavnom, u godini nakon gašenja splitskog Feral Tribunea – najznačajnijeg nedeljnika koji je na jugoslovenskom prostoru izlazio u poslednjoj deceniji prethodnog i prvoj deceniji ovog stoleća – knjiga Zašto ne pišem i drugi eseji Viktora Ivančića svojevrsni je autorov iskorak iz publicistike u esejistiku. Reč je o štivu koje u isti mah funkcioniše kao bespoštedna analiza, borbeni apel i vrhunska književnost. Lucidna demontaža aktuelnih medijskih neprilika samo je polazište za Ivančićevo ukazivanje na neophodnost društvene promene, ali i za njegovo svedočenje o važnosti estetske vizije sveta.

Nenad Veličković rođen je 1962. godine u Sarajevu. “Vježba” književnost sa studentima Filozofskog fakulteta u Sarajevu. Prvi uvid u to da škola čini mnogo zla u našim životima, a da književnost u tome zločinjenju ima do lakata prljave ruke, dogodio se nad stranicama čitanki. Otkriće (zapravo slutnja, u početku) dobilo je svoju čvrstu potvrdu u toku istraživanja pod nazivom “Obrazovanje u Bosni i Hercegovini: čemu učimo djecu?”, provedenog tokom 2006/7. godine. Rezultati istraživanja pokazali su da književnost služi ideologiji, konkretno nacionalizmu, koji u Bosni i Hercegovini ima tri lica. Učinilo mi se neophodnim, polazeći od konkretnih primjera, u formi koja od eseja ide prema raspravi, izložiti dokaze o površnosti, neznanju, korupciji, ukratko: o načinima na koje ideologija putem književnosti oblikuje, zastupa i brani “interese nacija”. (Nenad Veličković o knjizi “Dijagnoza – patriotizam”)

e-novine / sarajevo.co.ba

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Objavljeno u Nekategorisano

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *