FAMA BiH u Banja Luci

Banja LukaDis-Teatar iz Banja Luke je 2008. godine pokrenuo festival amaterske monodrame Bosne i Hercegovine pod nazivom FAMA BiH.

Festival FAMA BiH 09 će se ove godine održati u banjalučkom Dom omladine od 11. do 13. decembra 2009. godine.

FAMA BiH predstavlja monodramska scenska ostvarenja u izvođenju pozorišnih amatera iz Bosne i Hercegovine. Festival daje podsticaj pozorišnom amaterizmu i promoviše umijeće amaterskih glumaca svih generacija, njegovanje savremenog dramskog i književnog stvaralaštva na srpskom, hrvatskom, bosanskom i drugim južnoslovenskim jezicima u regionu, i unapređenje jezičke i govorne kulture u umjetnosti i javnom govoru.

Festival selektuje ostvarenja koja akcentuju umijeće glumca i govornu kulturu, bez obzira na produkciona ulaganja i uslove. Moguće je uključivanje i neverbalnih predstava (pantomima, teatar pokreta, likovni teatar, i drugo) u izvođenju jednog glumca.

Festival će trajati 3 dana, a program će obuhvatiti najmanje 5 predstava u konkurenciji, po izboru Selektora, i 1 gostujuću monodramu koja se izvodi tokom zasjedanja festivalskog žirija. Žiri čine 3 člana. Publika bira najbolju predstavu koja dobija Nagradu publike festivala FAMA BIH glasanjem na glasačkim listićima.
Nagrađena predstava stiče pravo učestvovanja na regionalnom festivalu FAMA u Beogradu aprila 2010. godine Program se održava na sceni Doma omladine u Banja Luci.

Prijavljivanje se vrši do 02. oktobra 2009. godine slanjem:
– prijavnog obrasca na e-mail adresu disteatar@gmail.com,
– snimka predstave na DVD formatu na adresu Dis-Teatar, Cara Lazara 20, 78'000, Banja Luka, BiH, sa naznakom: Za festival FAMA 09.

Dodatne informacije mogu se dobiti na telefon 065 469 585

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *