Fasade prijete Sarajlijama

Sanacija fasada, posebno na objektima iz austrougarskog perioda, traži hitnu reakciju radi sigurnosti građana ali i zbog očuvanja njihove autentičnosti

Fasade se obrušavaju na građane

Stare i oštećene fasade u Sarajevu su problem, posebno u poslijeratniom periodu. Njihova sanacija, posebno na objektima iz austrougarskog perioda traži hitnu reakciju radi sigurnosti građana ali i zbog očuvanja njihove autentičnosti. O ovom problemu i kompliciranosti govorimo na konkretnom primjeru: Ulici Augusta Brauna.

“Mi smo kao upravitelji uradili sve propisane radnje, obavijestili smo etažne vlasnike o potrebi sanacije, Općini dostavili zahtjev za sanciju zajedno sa predračunom.”, tvrdi Edina Džafo, OKI upravitelj.

Iz Općine Centar kažu da je novac za hitne intervencije svake godine planiran u budžetu, ali se odobrava po nalogu građevinskog inspektora i na zahtjev upravitelja.

“Prema Zakonu, održavanje i sanacija u nadležnosti upravitelja i stanara, te nadležnog ministarstva. Kanton, odnosno ministarstvo ima obavezu sanacije ratnih šteta, ali najčešće obrušavanja nisu posljedica ratnih šteta.”, riječi su Čedomira Lukića, ministra stambenih poslova Kantona Sarajevo.

Obrušavanje fasada u Sarajevu nije rijetkost. Najsvježiji primjer se upravo desio u ulici Augusta Brauna, u strogom centru grada. Znak upozorenja je na ovoj zgradi, ali i ostalim u susjedstvu.

“Kada se radi o intervencijama na objektima od kulturno-historijskog značaja, kojih ima na području općine Centar, kao i Starom Gradu, neophodna je projektna dokumentacija. Što se Zavoda za zaštitu kulturno-historijskog naslijeđa tiče, ruke su vezane, jer i prema Nacrtu budžeta za 2012. stavka za ove namjene je – nula.”, obavještava direktor Munib Buljina.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

sarajevo.co.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *