FBiH: 15 miliona za zatvore

zatvorska ćelijaRazmatrajući stanje u kazneno-popravnim zavodima u FBiH, Vlada FBiH je na današnjoj sjednici donijela zaključak da će odobriti dodatna sredstva od 15 miliona maraka za potrebe tih zavoda.

Od tog iznosa 9 miliona maraka namijenjeno je za plaće, naknade i doprinose zaposlenih, kao i zapošljavanje 160 novih zatvorskih službenika do kraja ove godine, dok će preostalih 6 miliona maraka biti upotrijebljeno za popravljanje osnovnih egzistencijalnih uvjeta osuđenika i pritvorenika.

Danas donesenim zaključkom određeno je da se izvrši rotacija direktora KPZ-ova u FBiH te je donesena i Odluka o rotaciji direktora KPZ-ova u Mostaru, Sarajevu, Zenici i Tuzli. Rotacija će biti izvršena tako što će direktori KPZ-ova u Mostaru i Sarajevu te direktori KPZ-ova u Zenici i Tuzli privremeno, na razdoblje od tri mjeseca, zamijeniti radna mjesta.

Federalno ministarstvo pravde dobilo je zaduženje od Vlade FBiH da istraži mogućnost uvođenja sistema elektronskog nadzora kao alternativnog načina izvršenja kazne, pri čemu će pomoć zatražiti od relevantnih međunarodnih institucija.

Na današnjoj je sjednici zaključeno da će Federalno ministarstvo pravde osnovati Odgojno- popravni dom za maloljetnike na dogovorenoj lokaciji u općini Hadžići u Sarajevskom kantonu te da će razmotriti i mogućnost korištenja napuštene kasarne u Delijašima.

Govoreći o navedenim zaključcima, premijer FBiH Ismet Mujezinović kazao je kako smatra da se i kantoni, kao suodgovorni za određene stvari kada su u pitanju zatvorski kapaciteti, trebaju uključiti u rješavanje ovih problema.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *