Foto: Komšiluk su sastao na Baščaršiji

Uz pjesmu i bogatu trpezu, koju su im obezbijedile njihove komšije buregdžije i ćevabdžije, sjećali su se kako su se družili, svirali, pjevali, igrali “na male”, išli zajedno

Komšiluk na Baščaršiji
(Sarajevo, juni 2011)

Komšije iz nekoliko starogradskih ulica družile su se protekle nedjelje (26. juni 2011.) u malom parku između ulica Mali Ćurčiluk i Zelenih Beretki. Druženje komšija inicirao je i organizirao Eli Tauber. Svrha ovog druženja bila da komšije evociraju uspomene na predratni, ratni i poratni period i pokažu da komšiluk i danas postoji.

Uz pjesmu i bogatu trpezu, koju su im obezbijedile njihove komšije buregdžije i ćevabdžije, sjećali su se kako su se družili, svirali, pjevali, igrali “na male”, išli zajedno u školu, na koncerte, kako su se poštovali i kako se i danas poštuju i vole.

S komšijama se u nedjelju i družio Dino Merlin, istakavši kako je komšiluk bitan “jer komšija prvi dođe kad njegovom komšiji nešto zatreba”. Među komšijama je bio i Asim Morić, potomak sarajevske porodice Morića, opjevane i u poznatoj baladi o braći Morićima.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *