Foto: Nevini na doživotnoj robiji

Još jedan protest, najavljen za danas u podne, je održan u glavnom gradu Bosne i Hercegovine. Radi se o brizi za životinje koje, prema mišljenju “Prijatelja životinja u BiH” nemaju tretman kakav zaslužuju.

Nevini na doživotnoj robiji, 15. august 2009, Pionirska dolina, Sarajevo, BiH

Prijatelji životinja u BiH protestuju protiv izgradnje zvjerinjaka u Pioniskoj dolini i protiv nabavljanja novih životinja, te imperativno traže poboljšanje životnih uslova za životinje koje se već nalaze u zoološkom vrtu.

Prijatelji životinja u BiH su danas održali prosvjed ispred Zoološkog vrta u Pionirskoj dolini, gdje su aktivisti zatvoreni u kavezu simbolično ukazali na izrazito loše uslove u zoološkim vrtovima u Bosni i Hercegovini i digli glas protiv zarobljavanja životinja u zoološkim vrtovima.

Nevini na doživotnoj robiji, 15. august 2009, Pionirska dolina, Sarajevo, BiH

Udruženje Prijatelji životinja u BiH protivi se nabavci novih životinja te smatra da bi životinjama Zoološkog vrta u Pionirskoj dolini što prije trebalo osigurati bolje uslove života koji bi tim životinjama barem djelimično olakšali nedostatak slobode koja im je prisilno oduzeta.

Osiguranje boljih uslova za životinje u zoo vrtu je i jedna od obaveza koja proizilazi iz Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja u BiH.

Nevini na doživotnoj robiji, 15. august 2009, Pionirska dolina, Sarajevo, BiH

Uprkos navodnoj brizi za životinje, zoološki vrtovi nisu stvarna utočišta ili simulirana prirodna staništa, već u stvarnosti predstavljaju doživotno zatočeništvo za životinje u kojima im je oduzeta svaka mogućnost za prirodno ponašanje. Time je i bilo kakva edukativna uloga zooloških vrtova upitna.

Ljudima je zabavno ići u zoološke vrtove i gledati životinje kao žive izložbene eksponate. Te životinje su im zanimljive, lijepe, slatke i simpatične. Ali kad prođe tih par sati zabave ili znatiželje, oni odlaze svojim domovima dok životinje ostaju u zatočeništvu, gdje se dosađuju do ludila, u neadekvatnom i skučenom prostoru, osamljene, daleko od svojih prirodnih staništa, zbog čega pokazuju psihotično i samodestruktivno ponašanje koje se naziva zoohoza.

Nevini na doživotnoj robiji, 15. august 2009, Pionirska dolina, Sarajevo, BiH

Budućnost zooloških vrtova treba tražiti u primjeru Worldlife Centera u Londonu, koji planira stvaranje visoko-tehnološkog zoološkog vrta bez životinja. Posjetitelji će moći posmatrati životinje u divljini preko satelitske veze, uživo, čak i u vrlo udaljenim mjestima kao što su amazonske prašume, greben Velika barijera i Afrika.

Zamislite da ostanete zaglavljeni jedan dan u liftu, daju vam hranu i vodu, gledate kroz prozor lifta, ali ne znate kada ćete moći izaći van. Sad zamislite tako jednu sedmicu, pa mjesec, godinu… čitav život.

Nevini na doživotnoj robiji, 15. august 2009, Pionirska dolina, Sarajevo, BiH

U 21. vijeku zoološki vrtovi bi trebali postati stvar prošlosti, a ljudi svjesni potreba drugih životinjskih vrsta, potisnuvši svoj primitivan poriv da nekoga drže na doživotnoj robiji samo kako bi ga mogli posmatrati, zabave radi.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *