Foto: Premijera ‘Sjećanja kamena’

U Sarajevu je u utorak 16. aprila 2013. godine, na sceni Sarajevskog ratnog teatra u okviru programa Modul Memorije, održana premijera performansa ‘Sjećanje kamena’.

Sjećanja kamena (SARTR)

‘Sjećanje kamena’ je performans u dvanaest slika inspirisan epitafima i motivima srednjovjekovnih stećaka u Bosni i Hercegovini, a režiju i koreografiju potpisuje Mark Boldin.

‘Ova premijera je važan datum u historiji scenskih umjetnosti Bosne i Hercegovine jer nakon dugo vremena institucionalno podižemo savremeni ples kao bitan aspekt umjetničkog izraza, i kao dolazak nove generacije plesačica i plesača, glumica i glumaca. Nedostaju nam predstave savremenog plesa, nedostaju nam mjuzikli, poslije ove premijere možemo početi odgajati publiku za ove alternativne scenske izraze.’, kaže Dino Mustafić, direktor Festivala MESS.

MESS Dance Company ima ambiciozno ime, ali i plan da godišnje producira dvije predstave.

‘Sarajevski ratni teatar želi biti dio kulturne scene koja donosi promjene unutar naše zemlje i čast nam je biti dio ovog historijski važnog projekta.’, kaže Nihad Kresevljaković, direktor SARTR-a.

U kontekstu Modula Memorije ova predstava je važna po sadržaju jer je inspirisana stećcima.

‘Stećci i njihovi natpisi su najvažniji sadržaj našeg identiteta, a njihova tajna još uvijek nije potpuno otkrivena, a to je ujedno i priča o nama.’, zaključuje Kreševljaković.

Reditelj i koreograf, Mark Boldin kaže da je riječ o plesnom teatru u kojem se susreću moderni ples, fizički teatar, gluma i da takav vid umjetnosti zahtjeva kompletnog izvođača.

‘Upustili smo se u istraživanje međuprostora između života i smrti, epitafi sa stećaka su nam poslužili kao inspiracija, a konačni proizvod, kao u sjećanjima, nije logičan slijed slika jer ono što pamtimo su emocije, ljubav i strah. Predstava na emocionalnom nivou korespondira sa prošlošću Sarajeva i Bosne i Hercegovine.’, ističe Boldin.

Članovi ansambla predstave kažu da je rad na predstavi bio izazovan, uzbudljiv i pun novih znanja. Tokom rada je vladala odlična atmosfera u cijelom timu koji čine Emir Fejzić, Sanela Krsmanović, Amila Terzimehić, Ena Kurtalić, Elma Selman, Edin Avdagić, Lea Jerlagić, Victoria Bartz, a režiju zajedno sa Boldinom potpisuje i Michelle Aždajić.

Reprize predstave ‘Sjećanje kamena’ možete pogledati 17. i 18. aprila 2013. godine u SARTR-u. Cijena ulaznica: 5 KM

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

sarajevo.co.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *