Foto: Vandalski ispadi u parku Jezero

Vandali haraju Jezerom (Sarajevo, august 2011)
Vandali haraju Jezerom (Sarajevo, august 2011)
Za sedam godina, koliko traje projekt izgradnje i uređenja gradskog parka “Jezero”, površine sedam hektara, na lokaciji koja se proteže ispod gradskog porodilišta “Zehra Muidović“, mogućnost da uživaju u pristojno uređenom mjestu za odmor i rekreaciju kakav je ovaj park, uveliko narušavaju vandalski ispadi pojedinaca.

Posljednji čin vandalizma u gradskom parku “Jezero” desio se tokom proteklog vikenda kada su vandali duž cijele staze za šetnju uništavali sve što im je došlo pod ruku. Najveća šteta je nanesena na dječijem toboganu, čija je konstrukcija zapaljena i u potpunosti izgorjela, dok su štafle na postojećem podzidu počupane i polomljene. Osim igrališta, polomljene su štafle na jednoj od klupa, uništen je dio sprave za rekreaciju, a uništavane su i mlade sadnice stabala.

Popravljanje i obnova polomljenih, uništenih, pa često i spaljenih rekvizita za igru i zabavu, parkovskih klupa, korpi, drveća, cvijeća i zelenih površina od strane nesavjesnih građana, postali su uglavnom konstantan posao preduzeća „Park“. Pričinjena materijalna šteta iznosi nekoliko hiljada konvertibilnih maraka, ali najviše zabrinjava činjenica da su primjeri ovakvog odnosa prema zelenim i rekreativnim površinama konstantno prisutni na ovom lokalitetu.

Kako bi se spriječile ili umanjile vandalske akcije pojedinaca prema javnom građanskom dobru, savjesni građani svojim prijavama nadležnim organima mogu doprinijeti da se počinioci pronađu i odgovaraju za vandalizam.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *