Fudbalski buntovnici

‘Ako mislite ja fudbal samo stvar lopte, novca i lijepih djevojaka, onda ne trebate gledati niti prikazivati niti jednu jedinu utakmicu… ikad više!’

Fudbalski buntovnici, Erica Cantone
Fudbalski buntovnici, Erica Cantone
Jasna poruka Erica Cantone, uz njegov ljutiti pogled svakoga će prikovati za stolicu u iščekivanju priče koja nije u skladu sa današnjim blještavim pozornicama fudbala. Ta priča seže čak do sjevera Afrike, preko dalekog Čilea i Brazila, Obale Slonovače, pa do bivše Jugoslavije.

To je priča o fudbalerima koji su se samo krivicom svoga rođenja, našli na mjestima gdje je mir napustio binu, a na koju se popeo rat, glad i smrt.

Zamisao režisera i scenarista Gillesa Rofa i Gillesa Pereza da prikažu borbu protiv ludila, a koja se odvija na zelenoj travi fudbalskih stadiona pogodila je u sridu i ljude koji ne važe kao „ljubitelji sporta“. Ideja je, ukoliko je bila barem sporedna zamisao tvoraca, sasvim uspjela.

Pet ljudskih priča prožetih loptom, golovima, diktatorima, demokratijom i ratom pokazala se savršenim uvodom u opću borbu za slobodu.

Predrag Pašić
Predrag Pašić
Prikazati i dokazati da je otpor moguć na svim poljima ljudskog djelovanja, pa čak i na terenu, ima za cilj ohrabriti potlačene da njihov otpor može uroditi plodom gdje god da se nalaze, koja god nesreća da ih je susrela, od siromaštva pa do padanja granata.

Osrvčući se na djela pet fudbalera: Carlosa Caszleyja, Didiera Drogbe, Predraga Paje Pašića, Rachida Mekhloufija i Sócratesa; na njihovu borbu, zasebnu u svakoj priči, domaćin filma Cantona obraća vam se sa iskrenim nadopunjavanjem kojim stvara kontrast te njime naglašava značaj i veličinu otpora fudbalera. U sat i pol, dokumentarac je uspio prikazati suštinu pobunjeništva u svim mogućim oblicima – od odbijanja da se rukujete sa diktatorom, do treniranja dječaka pod granatama, od pokušaja uloge katalizatora pomirenja, do učešća u stvaranju identiteta nove nacije.

Eric Cantona : Les rebelles du foot

Ako ste ljubitelj fudbala ili čak ako niste, ako ste duboko u sebi jedan zaspali pobunjenik protiv sistema ili čak ako niste, film je savršeno prilagođen i pozivamo vas da što prije izdvojite sat i pol svoga vremena i otvorite uši i oči pred ekranom ili platnom – čekat će vas jedna ljudska, sportska i politička priča koja nam je bliža nego mislite.

piše: Irvin Pekmez

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *