Gaće za sarajevskog Apolona

Biti multietičan u multikulturalnom Sarajevu nije lako. Tome ovaj put ne svjedoči niko od njegovih živućih stanovnika, nego kip iz samog centra grada

L'uomo multiculturale u tangicama

Italijani su sarajevskom Trgu oslobođenja – Alija Izetbegović darovali skulpturu Multikulturalni čovjek (L'uomo multiculturale). Ko zna koliko puta išarana grafitima, skulptura multikulturalnog čovjeka propinje se na visokom postolju, na vršcima nožnih prstiju, u punoj golotinji, kao Apolon sarajevski.

Taman kad smo ispratili decembarske minuse, čovjeku za kojeg su Italijani pretpostavili da će krasiti Sarajevo, kao što slične skulpture krase Rim, Firencu i druge gradove ove zemlje, obukli smo donji veš, da nas, eto, ne bruka u našoj multietičnosti.

To što “čovjek” zagledan u nebeske visine, čvrsto u šakama drži meridijan zemaljske kugle, sa golubovima na njegovim obodima, ne šalje nikakvu poruku onima koji se drznu nazvati se zaljubljenicima u Sarajevo i sve ono što bi glavni grad trebao predstavljati.

Recesija će još neko vrijeme zadržati necijenjeni poklon Sarajevu na mjestu gdje je sada, ali čim lokalne vlasti skupe nešto para za uređenje trga, prema planu ”Multikulturalni čovjek” će biti “izmješten na adekvatnu lokaciju”.

Umjesto njega, Sarajlije će dobiti još jednu fontanu, koja će raditi možda i mjesec nakon što je priučeni domaći neimari sagrade, a naš Apolon, sa gaćama ili bez njih, skloniće se ustranu, da ga, ne dao Bog, kakav turista ne bi primijetio.

piše: Jelena Milanović

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Objavljeno u Nekategorisano

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *