Gasi se Narodno pozorište Mostar!?

“Sa današnjim danom prestao je da postoji i minimum uslova za rad u Javnoj ustanovi Narodno pozorište u Mostaru.”, stoji u pismu.

Narodno pozorište MostarNakon godina premetanja na razne načine i pokušaja da održimo djelovanje ove kuće, više nemamo ni toliko sredstava da platimo struju za reflektore na sceni Pozorišta. Ne možemo igrati predstave, ne možemo primiti publiku, više nema smisla..

Zaposlenici su kao znak tuge zbog ubistva najstarije institucije kulture u Hercegovini prekrili zgradu crnim velom.
Dana 6. oktobra 2009.godine u 12 sati u velikoj sali Narodnog pozorišta će se održati “komemorativna sjednicaâ” na kojoj ćemo se prisjetiti svega što je ovaj teatar prošao u svojih šezdeset godina.
Nakon toga će se konačno ugasiti svjetla na sceni, zatvoriti i velikim lancem zaključati vrata Narodnog pozorišta u Mostaru, a ključevi će biti predati “gazdama”, vlastima grada Mostara.
Pozivamo Vas kao prijatelje da budete sa nama i kažete što želite da kažete u ovom, za sve normalne ljude, žalosnom trenutku.
Oni koji ne mogu lično prisustvovati , mogu svoje poruke poslati na mail: narpomo@hotmail.com

Naime, Narodno pozorište Mostar, kao i preostala četiri kazališta u tom gradu (Hrvatsko narodno kazalište, Kazalište lutaka, Pozorište lutaka, i Mostarski teatar mladih već godinama muku muče sa statusom, jer niti jedno tijelo lokalne ni državne uprave ne želi preuzeti njihova osnivačka prava, što prijevodu znači da ne primaju ni lipe iz državnog, niti županijskog ili gradskog budžeta. Ne pomažu ni miljuni koje u BiH šalje hrvataka Vlada, možda i zato jer Grad Mostar već godinu dana nema ni – gradonačelnika.

Da stvar bude gora, Narodno pozorište, ujedno najstariji teatar u BiH, ove je sezone trebalo proslaviti 60 godina postojanja. Njegovi zaposlenici na čelu s intendantom Šerifom Aljićem, na činjenicu da doslovno nemaju od čega platiti ni struju ni isplatiti plaće, već dulje upozoravaju bosansko-hercegovačku javnost, no kako do nikakvog pomaka nije došlo, u četvrtak su kazalište doslovno zavili u crno, no ni to nije pomoglo.

facebook grupa >> http://www.facebook.com/group.php?gid=144729882098

Gasi se Narodno pozorište Mostar

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *