Gasi se sarajevski Radio 202?

Radio 202Nakon skoro četiri decenije u Vašim radio prijemnicima, čini se da je došlo vrijeme da još jedna prepoznatljivost glavnog grada ode u arhivu.

Radi se o sarajevskoj dvjestadvojci (slovima: 202), sarajevskoj radio stanici koja je decenijama uveseljavala građane Sarajeva i goste, mediju kroz koji su prošla danas istaknuta imena novinarstva na našim prostorima.

Ova radio stanica, dobitnica, nekad prestižne, “Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva”, od prvog dana naredne (2010) godine ide “pod ključ”.

Sjećate li se Duške Rakonjac?

U cijelosti prenosimo saopštenje redakcije Radio 202, upravo pristiglo na našu adresu.

Poštovani i poštovane, građani i građanke Sarajeva i Bosne i Hercegovine, pa i šire, obaviještavamo Vas da nakon trideset i osam godina rada, sarajevski radio, kulturni radio, omladinski radio, najzdraviji radio koji postoji, jedan od dobitnika Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva i najstariji gradski radio ugasit će se 1. 1. 2010. godine u 14:30 sati, u tačno vrijeme kada je počeo emitirati svoj program 1. 7. 1971. godine.

Zaslužni za ovu sramotnu odluku su članovi Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine koji su usvojili Zakon o javnom radiotelevizijskom sistemu Bosne i Hercegovine koji sadrži član 9, a prema kojem entitetski radiotelevizijski emiteri mogu imati po jedan televizijski i jedan radijski kanal. Drugim riječima, Radio 202 je postao VIŠAK.

Šta reći nakon trideset i osam godina? Samo u ovom novom mileniju, kroz prostorije Radija 202 prošlo je, oblikovalo se kao ljudsko i novinarsko biće, više od šest stotina mladih ljudi. Bili smo na prvoj liniji fronta, išli smo glavom gdje niko nije htio ni tuđom nogom. U Bosni i Hercegovini ne postoji nijedan jedini hvale vrijedan novinar, a da nije imao kontakta sa Radijom 202.

Dopustite da vas uputimo u još neke podatke o djelovanju Radija u zadnjih nekoliko godina, jer nije svako imao sreće i godina pratiti ga od početka: organizirali smo i medijski podržali više hiljada koncerata i kulturnih dešavanja, radili smo prijenose koncerata kad drugima to nije bilo izvodljivo ni u snovima, izdali smo dva muzička izdanja, od kojih je jedna kompilacija demo bendova Sarajeva (“Demo 202”) , a drugi kolaboracija između DJ-ejeva Radija 202 i DJ-ejeva iz Francuske (“Stay Tuned”), izborili smo pobjedu nad zloslutnom bolešću nazvanom RAK koja nas je zahvatila zahvaljujući tome što smo oduvijek promovirali i držali na prijestolju slobodu govora, promišljanja i izražavanja, kreirali smo najslušaniji i najgledaniji talk show u zadnjoj deceniji “Centralni zatvor”, a lista se nastavlja i grana…

Treba li spominjati da je prosjek godina na Radiju 202 tek 23, a da smo spontano zadovoljavali nama nebitne kriterije kao naprimjer nacionalni ključ, jer smo apsolutno neopterećeni imenima i prezimenima?

Ni Microsoft Word nema dovoljno stranica da se ispiše sva historija Radija 202, Radija koji je usred bijela dana raspravljao o bitnim problemima, problemima običnih ljudi, Radija koji je puštao necenzurirane pjesme jer je štitio integritet muzičara i njihovo pravo na izražaj, Radija čija je osnovna pokretačka snaga bila MLADOST i ENTUZIJAZAM, bez obzira na česte NEuvjete u kojima smo radili.

Gašenje Radija 202 je konkretan i otvoren šamar svim građanima Sarajeva i Bosne i Hercegovine, dokaz da smo nepodobni, dokaz da u ovom gradu i ovoj državi nema mjesta za one koji misle i žele živjeti i raditi u ovoj zemlji. Ljudima koji vjeruju u sebe i druge.

Građani i građanke! Pokrenite se! Uradite nešto u vezi s ovim! Neka se čuje i Vaš glas, jer nije nebitan, jer smo Vas bezbroj puta puštali da kažete svoje mišljenje, a sad Vas pozivamo da se proderete! Ne dajte da priča o Radiju 202 bude priča koja počinje s rečenicom: “Bio jednom jedan radio…”.

Varaju se svi oni koji misle da će 1. 1. 2010. godine u 14.30 minuta završiti bajka o Radiju 202. Ne, neće, jer Radio 202 nije radno mjesto, Radio 202 nije mikseta i mikrofon, Radio 202 nisu prostorije u kojima se trenutnom nalazimo. Radio 202 je duh, Radio 202 je stav, Radio 202 je želja, Radio 202 je ponos, Radio 202 je svako od nas i Radio 202 ste i svi Vi!

1.7.1971. u 14.30 je sve počelo.
1.1.2010. u 14.30 će se završiti.
Ali ne sve. Jer 202 će živjeti!

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Objavljeno u NekategorisanoOznačeno

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *