Glasovi slobode u Collegium artisticumu

Collegium artisticum
Collegium artisticum
Međunarodna izložba kolekcije plakata pod nazivom “Glasovi slobode” otvorena je u sarajevskoj Gradskoj galeriji Collegium artisticum.

Riječ je o dijelu radova izloženih na ovogodišnjem, 11. međunarodnog bijenalu plakata, u Meksiku.

Svih 110 plakata koje potpisuje 111 autora iz 36 zemalja svijeta povezuje pojam sloboda. Radovi odražavaju svu maštovitost autora koji su prikazali svoje viđenje različitih vidova slobode u svijetu, kao što su sloboda čovjeka, mišljenja, govora ili djeteta.

Na kolektivnoj izložbi učestvuju i tri autora iz Bosne i Hercegovine: Amra Zulfikarpašić, Dalida Karić-Hadžiahmetović i Čedomir Kostović.

“Zadatak svih učesnika izložbe je bio dati svoje viđenje pojma slobode i njegovih različitih vidova. U svom radu sam se bavila slobodom žene te pozvala na njeno oslobađanje od svih vrsta ugrožavanja.”, pojasnila je Dalida Karić-Hadžiahmetović.

11. bijenale plakata u Meksiku se poklapa sa obilježavanjem dva važna datuma u istoriji te južnoameričke države: 200 godina nezavisnosti i 100 godina meksičke revolucije.

Izložbu u Collegium artisticumu je otvorio Ibrahim Spahić, koji je u uvodnom govoru napomenuo da kroz izložene radove grad priča o stoljetnom traganju za slobodom na pravi način.

“Sva tri bosanskohercegovačka autora koja učestvuju na izložbi svjedoče da sloboda nije provokacija. Ona je najuniverzalnija vrijednost čovjeka. Ne postoji mir bez slobode i ne postoji život bez slobode.”, smatra Spahić.

Izložbu možete pogledati u do 27. oktobra 2010. godine.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Objavljeno u Nekategorisano

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *