Grad podržao rad javnih kuhinja

Grad podržao rad javnih kuhinjaGradonačelnik Alija Behmen potpisao je danas ugovore o finansijskoj podršci Grada Sarajeva javnim kuhinjama: “Stari Grad”, Udruženja humanitarne organizacije “Merhamet” – Muslimansko dobrotvorno društvo, Udruženja humanitarno-pastoralne organizacije “Caritas Vrhbosanske nadbiskupije”, Udruženja humanitarno-karitativne organizacije “Kruh svetog Ante” Franjevačke provincije Bosne Srebrene i Crvenog križa Kantona Sarajevo.

Grad Sarajevo je za opremu, osiguranje hrane i druge potrebe javnih kuhinja u ovoj godini ukupno izdvojio 100.000 KM, i to: 35.000 KM za kuhinju Crvenog križa KS, 25.000 KM za “Merhametâ”, 20.000 KM za kuhinju “Stari Gradâ”, 15.000 KM za “Kruh svetog Anteâ” i 5.000 KM za kuhinju “Caritasaâ”.

Gradonačelnik Behmen je kazao da su, u odnosu na prošlu godinu, sredstva uvećana. On je također poručio predstavnicima javnih kuhinja da ukoliko utvrde da su potrebna dodatna sredstva za obroke u javnim kuhinjama, Gradska uprava će iznaći načina da na to odgovori.

Danas prisutni predstavnici javnih kuhinja zahvalili su Gradu Sarajevu i gradonačelniku Behmenu na kontinuiranoj finansijskoj podršci, te istaknuli da im Grad Sarajevo među prvima uvijek izađe u susret.

Predsjednica Crvenog križa KS Ajnija Omanić ukazala je da se posljednjih mjeseci stalno povećava broj korisnika i da među korisnicima imaju sve češće visokoobrazovane i studente. Upravnica Narodne kuhinje „Stari Grad” Zilka Šeta kazala je da je “navikla da ih Grad pomaže i da će Grad ovim sredstvima obradovati mnoge socijalno ugrožene građaneâ”.

Prema riječima Muniba Bujaka, u Merhametovoj javnoj kuhinji dnevno se priprema 1500 obroka. Bujak je pohvalio Gradsku upravu i gradonačelnika što iznalaze mogućnost za sredstva koja su neophodna javnim kuhinjama. “Imam osjećaj da smo ovdje uvijek dobrodošli, jer pored finansijske pomoći, nailazimo i na riječi podrške, ohrabrenja…â”

U ime 950 korisnika kuhinje “Kruh svetog Ante” zahvalio je Krešimir Ljubas, kao i Maja Migić u ime 220 korisnika pučke kuhinje Caritas, istaknuvši da se od kraja 2009. godine broj korisnika povećao i da će ova pomoć Grada značajno pomoći onim kategorijama stanovništva koje su u stanju socijalne potrebe.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Objavljeno u Nekategorisano

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *