Grad Sarajevo kreće u odlučnu akciju uređenja centra

Bistrik, SarajevoGrad Sarajevo u narednom će periodu kroz više projekata i inicijativa pokrenuti akciju uređenja centra grada, s posebnim fokusom na glavnu ulicu Ferhadiju koja je još od 1967. godine proglašena ulicom od posebnog značaja za grad, izjavio je predsjedavajući Gradskog vijeća Marin Ivanišević.

On je potvrdio da je gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen pokrenuo inicijativu da se donese odluka o stavljanju ulice Ferhadija u stalnu nadležnost grada. Ta bi se odluka mogla naći na dnevnom redu neke od narednih sjednica Gradskog vijeća.

Spomenuto uređenje centra grada odnosit će se na više aspekata. Tako je planirano da se u saradnji s Općinom Stari Grad u potpunosti obnovi Trg Alije Izetbegovića. Prvu, od dvije planirane faze, već je pokrenula spomenuta općina projektom zamjene ploča ispred Ekonomskog fakulteta. Radovi bi trebali biti završeni za mjesec dana.

Druga faza obnove podrazumijevat će kompletnu zamjenu ploča ispred “Svjetlosti”, kao i ostatka površine Trga, čija je realizacija planirana nakon završetka turističke sezone.

Ivanišević je najavio da će pokrenuti inicijativu o izmještanju saobraćaja ispred Doma Oružanih snaga BiH u podzemnu varijantu kako bi taj dio u konačnici bio spojen u jedinstvenu cjelinu s Trgom Alija Izetbegović.

Centralni problem Ferhadije su popucale ploče iako je njihova zamjena rađena već dva puta u poslijeratnom periodu. Ivanišević je najavio da Grad Sarajevo zbog nužnosti izdvajanja velikog iznosa sredstava za sada neće ići ponovno u njihovu potpunu izmjenu, već će se samo parcijalno mijenjati popucale ploče.

Ploče u bočnim ulicama koje se spajaju s Ferhadijom obnovit će Općina Stari Grad, a Gradska uprava će ići na druge mehanizme njihove zaštite. To će se prvenstveno odnositi na zabranu za automobile i druga vozila u dijelu pješačke zone.

Grad Sarajevo će također, potvrdio je Ivanišević, pokrenuti postupak utvrđivanja odgovornosti za zamjenu ploča u Ferhadiji u čak dva navrata van zvanično utvrđenih standarda. Njima je propisano da ploče u glavnoj gradskoj ulici trebaju biti debljine od šest do osam centimetara, dok su sadašnje svega tri centimetra.

Planom uređenja glavne ulice predviđeno je i rješavanje problema s velikim brojem prosjaka i nelegalnih prodavača. Ivanišević porast prosjačenja vidi kao enormno kršenje ljudskih prava, navođenje na prostituciju i ropstvo. Stoga je nužan obračun s organizatorima prosjačenja, koje tek kao krajnja pojava predstavlja narušavanje javnog reda i mira.

Jedan od planova je i zabrana parkiranja na trgu ispred Pozorišta mladih Sarajevo, a Ivanišević je najavio i da će podnijeti inicijativu o potpunom uklanjanju zelenog sloja sa površine trotoara na dijelovima ulica u centru grada. Taj je zeleni sloj postavljen tokom posljednjeg Sarajevo film festivala.

Veći dio planova bit će realiziran u saradnji s općinama Stari Grad i Centar.

Potvrđeno je također da je Grad Sarajevo raspisao konkurs za obnovu fasade i drvenarije na objektu Vijećnice.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *