Grad Sarajevo nema novca za porodilje, studente i javne radove

Budžet Grada Sarajeva za ovu godinu iznosi nešto više od dvanaest miliona konvertibilnih maraka (12.141.351 KM).

Ivo Komšić: Nema se para.

Budžet Grada Sarajeva, koji je danas usvojilo Gradsko vijeće, manji je za oko četiri miliona u odnosu na prošlogodišnji. U njega je uračunat i deficit iz prethodnog perioda u iznosu od 2,2 miliona maraka. Ono što najviše interesuje građane je da su neke stavke u budžetu UKINUTE, poput porodiljskih naknada i planiranih javnih radova, studentskih stipendija… Aktuelni gradonačelnik Grada Sarajevo, Ivo Komšić rezove obrazlaže ‘smanjenjem priliv sredstava i deficitom’.

Najveći izdatak iz ovogodišnjeg gradskog budžeta odnosi se na izgradnju Vijećnice, odnosno 1 milion konvertibilnih maraka za nastavak njene obnove. Podsjećamo, rok za završetak radova je juni 2014. godine. Za obnovu žičare koja povezuje grad sa izletištima na Trebeviću planirano je nešto više od 100.000 maraka.

Nakon usvajanja budžeta Grada Sarajeva za 2013. godinu, upućena je inicijativa gradskim općinama da se javni prihod od komunalnih taksi dijeli u ranijem omjeru 30:70 u korist Grada, dok je od Kantona zatraženo da, u slučaju rebalansa budžeta, planiraju veću sumu za Grad Sarajevo.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *