Grad Sarajevo podržao “Kuću na pola puta” i “Sigurnu kuću”

Podrška za Kuću na pola puta i Sigurnu kućuGradonačelnik Sarajeva Alija Behmen, direktorica JU Kantonalni centar za socijalni rad Mirsada Poturković i program menadžerica Fondacije lokalne demokratije Amra Hadžić danas su potpisali Ugovore o finansiranju projekata “Kuća na pola puta” i “Sigurna kuća”, za koje je Grad Sarajevo izdvojio po 20.000 KM.

“Obzirom na značaj problematike kojom se bave ove ustanove, Grad Sarajevo je u odnosu na prošlu godinu uvećao sredstva za finansijsku podršku kao pomoć za poboljšanje uvjeta rada i njihovo funkcionisanje”, istakao je gradonačelnik Behmen, te dodao da je naša društvena obaveza da više poradimo na prevenciji i suzbijanju nasilja u porodici, kao i na pomoći djeci bez roditeljskog staranja kako ne bi završila na ulici.

Mirsada Poturković, direktorica JU “Kantonalni centar za socijalni rad” se u ime 13 mladića i djevojaka koji su napustili Kuću na pola puta, riješivši svoje stambeno i pitanje zaposlenja, zahvalila Gradu Sarajevu i gradonačelniku na finansijskoj potpori, te dodala da je Grad Sarajevo jedina institucija koja je podržala ovaj projekat. U kući se trenutno nalazi troje djece, a očekuje se uskoro dolazak nove grupe mladih bez roditeljskog staranja, koji su navršili 18 godina a nemaju riješeno stambeno pitanje. Sredstva Grada će se upotrijebiti za adaptaciju krova i režijske troškove.

Amra Hadžić, program menadžerica Fondacije lokalne demokratije, kazala je da u Sigurnoj kući pomoć traži sve veći broj žena sa djecom zbog nasilja u porodici. Od oktobra 2000.-te godine, kada je otvorena Sigurna kuća, pa do danas, boravilo je 1.003 žene sa djecom, a trenutno ih je 39.

“Zahvaljujemo se Gradu Sarajevu i gradonačelniku što su prepoznali zalaganje naše nevladine organizacije koja pruža direktnu zaštitu majkama sa djecom – žrtvama nasilja u porodici, zatim psihosocijalnu rehabilitaciju, te njihovo osposobljavanje za normalan i dostojanstven život”, istakla je program menadžerica Fondacije lokalne demokratije Amra Hadžić.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *