Grad Sarajevo pozvan da se uključi u Strasbourg Club

Grad Sarajevo pozvan u Strasbourg ClubGradonačelnik Sarajeva Alija Behmen jučer je primio Caroline Ravaud, specijalnu predstavnicu generalnog sekretara Vijeća Evrope u Bosni i Hercegovini sa kojom je razgovarao o aktuelnoj situaciji u gradu Sarajevu i BiH.

Tokom susreta Ravaud je pozvala Grad Sarajevo da aplicira za članstvo u “Strasbourg Club”. Gradonačelnik Behmen se zahvalio specijalnoj predstavnici Vijeća Evrope na ovom prijedlogu, te istakao kako će Grad Sarajevo aplicirati u članstvo ove respektabilne organizacije.

“Ova Gradska uprava ne može da čeka presporo integriranje države u evropske strukture, i mi ćemo ići znatno prije, a ovo je jedna od prilika za to”, rekao je Behmen koji je specijalnu predstavnicu Vijeća Evrope u BiH upoznao sa aktivnostima na izradi zajedničkog plana za izgradnju kapaciteta za energetsko upravljanje gradovima, kao i zajedničkom projektu Sarajeva, Zagreba i Podgorice.

Tokom susreta je razgovarano i o tome da Kanton Sarajevo odbija primjeniti Zakon o principima lokalne samouprave, zbog čega je Grad u potpuno ovisnom i podređenom položaju i stoga uskoro planira pred Ustavnim sudom Federacije BiH pokrenuti tužbu protiv Kantona. Gradonačelnik Behmen je predložio da bi se ovakva situacija u kojoj se nalazi Grad Sarajevo najbolje mogla prevazići ustavnim rješenjem.

“Treba u Ustav ugraditi odredbe o pitanjima lokalne samouprave i onda Grad kao institucija ne bi ovisio ni od bilo kojeg premijera niti od zastupnika.”, istakao je Behmen.

Caroline Ravaud složila se da bi to bilo najbolje rješenje i najavila je podršku ureda na čijem je čelu takvoj aktivnosti.

Strasbourg Club je organizacija evropskih gradova koju je 2003. godine uspostavio grad Strasbourg. Trenutno u članstvu ima 38 gradova, a otvorena je i za gradove zemalja koje tek treba da se priključe Evropskoj uniji. Prema riječima gospođe Ravaud „Strasbourg Club” provodi cijeli niz aktivnosti poput treninga iz oblasti finansijskih instrumenata EU i mogućnostima apliciranja kod EU fondova, održivog razvoja gradova, te razmjene tehničkih iskustava u poljima urbanog planiranja, reciklaže otpada i gradskog prevoza.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.