Grad Sarajevo tuži Kanton Sarajevo

Sarajevo, Grad protiv KantonaGrad Sarajevo je danas Ustavnom sudu FBiH uručio zahtjev za zaštitu prava na lokalnu samoupravu u vezi sa Zakonom o imovini Kantona Sarajevo, i pokrenuo postupak povrata svih nadležnosti Grada Sarajeva nad upravljanjem imovinom na teritoriju Grada.

Naime, Kanton Sarajevo je Zakonom o imovini Kantona Sarajevo iz 1997. godine u potpunosti preuzeo imovinu Grada na području Kantona, kao i drugim područjima gdje je Grad posjedovao imovinu.

Ovaj potez predstavljao je kršenje Evropske povelje o lokalnoj samoupravi, odredaba Ustava Bosne i Hercegovine i Federacije Bosne i Hercegovine kojima je propisano da je Sarajevo glavni grad, te Amandmana XXVI na Ustav Federacije Bosne i Hercegovine kojim je propisano da se u Kantonu Sarajevo osniva Grad Sarajevo kao jedinica lokalne samouprave.

Statutom Grada, pored ostalog, uređeno je i pitanje prihoda i imovine Grada Sarajeva shodno ustavnim ovlaštenjima, ali ovo pitanje do sada, nažalost, nije riješeno. Grad Sarajevo je ovim zahtjevom Ustavnom sudu Federacije BiH predložio da nakon što provede propisani postupak utvrdi povredu prava na lokalnu samoupravu Grada Sarajeva od strane Kantona Sarajevo i naloži Kantonu Sarajevo povrat imovine Gradu.

U toku naredne sedmice Grad Sarajevo će podnijeti tužbu protiv Kantona Sarajevo u skladu sa Zakonom o pripadnosti javnih prihoda u Federaciji BiH i Zakonu o principima lokalne samouprave u Federaciji BiH.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *