Grad Sarajevo vs. Slobodna Dalmacija

Sarajevo, multukuturaPovodom članka “Sarajevo – metropola Bošnjaka”, objavljenog u splitskoj Slobodnoj Dalmaciji, reagovao je gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen sa zamjenicima Miroslavom Živanovićem i Igorom Kamočajiem, istakavši da se radi, prije svega, o suštinski neinformiranom ili, što je još gore, zlonamjernom novinaru.

“Dok niko ne spori bošnjačku većinu u Sarajevu – možda bi bio red da se zapitate o tome gdje ste Vi bili i šta ste radili u vremenima dok su nacionalne stranke u godinama poslije rata “prosperitetno zaokruživale” svoje ekskluzivne teritorije – rezultati posljednjih lokalnih izbora i sastav Gradskog vijeća u kojem SDP BiH ima natpolovičnu i multietničku većinu jasno govore o težnjama građana i građanki Sarajeva”, istaknuto je u reagovanju.

“S druge strane, razumijemo, štaviše, pozdravljamo potrebu da za Sarajevo važe viši standardi nego za ostatak zemlje: Sarajevo nije Banja Luka ili Široki Brijeg i sebi naprosto ne može priuštiti bilo šta od praksi koje se drugdje mogu smatrati prihvatljivim. Na koncu, rasprave o tobože “bošnjačkom Sarajevu” upravo tamo gdje već više od 15 godina vlada ekskluzivitet samo jednog naroda i gdje je još vidljiviji nestanak druga dva, naprosto nisu vjerodostojne”, dodali su dužnosnici Grada Sarajeva.

Također je navedeno da: “Pitanja, pak, koja vi upućujete Gradskoj upravi Sarajeva, treba postaviti vladajućoj koaliciji, kako na kantonalnom, tako i na entitetskom i državnom nivou. Mi u SDP-u smo u više navrata, između ostalog, kritizirali izbor direktora javnih preduzeća, ali smo u tome ostali usamljeni, dok se aktuelna vlast se na naše kritike oglušila”.

“Gradska uprava nije u mogućnosti ispraviti to stanje, jer je “pravila igre” odredila vladajuća koalicija nacionalnih stranaka. Koristimo se i ovom prilikom da ih pozovemo, kao što smo to i ranije radili, da se ne samo u javnim ustanovama i preduzećima, nego na svim otvorenim radnim pozicijama, prilikom zapošljavanja, uz ključni princip stručnosti, vode principom etničkog balansa koji će odražavati strukturu stanovništva.. Pri tome, mi u SDP-u smatramo da pored konstitutivnih naroda, moramo djelovati i u interesu “Ostalih” kao i nacionalnih manjina.

Međutim, ne pristajemo na to da bilo ko građanima i građankama Sarajeva ispostavlja račun za kratkovidu i pogubnu politiku kantonalnih vlasti u Sarajevu. Građani i građanke Sarajeva su i u ratu i u poraću pokazali koje su njihove istinske vrijednosti i dokazali da su vrata ovog grada otvorena svima koji žele doprinijeti općem dobru i zajedništvu” – istaknuto je u reagovanju čelnih ljudi Grada Sarajeva.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Objavljeno u Nekategorisano

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *