Grad tuži Kanton

7. sjednica, Gradsko vijeće Grada Sarajeva, Sarajevo, BiHGrad Sarajevo insisitira da Skupština Kantona Sarajevo hitno donese Zakon o lokalnoj samoupravi Kantona Sarajevo, Zakon o pripadnosti javnih prihoda u Kantonu Sarajevo i Zakon o povratu imovine Grada Sarajeva od Kantona Sarajevo.

Ovo je zaključak Gradskog vijeća Grada Sarajeva na 7. sjednici održanoj jučer prilikom razmatranja “Informacije o položaju Grada Sarajeva” i primjeni “Zakona o principima lokalne samouprave u Federaciji BiH”.

Vijećnici su, također prihvatili da će gradonačelnik Grada Sarajeva u skladu sa svojim ovlaštenjem propisanim Amandmanom XCVI na Ustav Federacije BiH, pred Ustavnim sudom F BiH podnijeti zahtjev za zaštitu prava na lokalnu samoupravu, naročito ukoliko Kanton Sarajevo ne pristupi donošenju gore navedenih akata u roku od 30 dana.

I na kraju, usvojen je zaključak da će gradonačelnik preispitati stavove Gradskog Vijeća sa tematskih sjednica održanih tokom 2007. godine i uputiti Gradskom vijeću na razmatranje u najkraćem vremenskom periodu.

Prema riječima predsjedavajućeg Gradskog vijeća Marina Ivaniševića jedino u KS, i to četiri općine koje čine Grad, građani ne mogu ostvariti prava na lokalnu samoupravu jer je Kanton Sarajevo preuzeo i obavlja poslove jedinica lokalne samouprave.

“Iz razloga što Kanton odgađa donošenje Zakona o principima lokalne samouprave, skoro 2,5 godine, te Zakona o raspodjeli javnih prihoda, mi smo u prilici da apliciramo za sredstva koja u vidu granta dobivamo od Kantona, kao da smo udruženje građana ili nevladina organizacija” – istakao je Ivanišević.

Vijećnik Mustafa Resić je kazao da “Sarajevo traži svoje mjesto u državno-pravnom poretku BiH”.

“Nema glavnog grada u Evropi koji ima tako ponižavajući položaj kao Sarajevo. Pošto nema nadležnosti i materijalne mogućnosti Sarajevo poput drugih glavnih gradova, ne može organizirati olimpijadu i druge izuzetno značajne sportske i kulturne manifestacije”, upozorio je Resić te dodao “da li Sarajevo kao simbol otpora zaslužuje takav status!?”

“Grad Sarajevo je jedini grad koji je glavni grad i države, i Federacije i Kantona, a da nemamo Zakon o glavnom gradu države. Pored četiri gradske, oštećene su i ostale sarajevske općine, jer nemaju klasične izvorne prihode već dobivaju sredstva u vidu grantova koje Kanton rebalansom još umanji.”, riječi su Ferida Buljubašića.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *