Grad ulazi u posjed svoje imovine

Grad ulazi u posjed svoje imovineGradonačelnik Sarajeva Alija Behmen održao je press konferenciju povodom jučerašnje presude Ustavnog suda Federacije BiH po zahtjevu gradonačelnika Sarajeva za zaštitu prava na lokalnu samoupravu u vezi s odredbama članova 2., 3., 4., 5. i 10. Zakona o imovini Kantona Sarajevo, kojom je utvrđeno da je povrijeđeno pravo Grada Sarajeva na lokalnu samoupravu.

Komentirajući presudu Ustavnog suda FBiH, gradonačelnik je istaknuo kako je ona u korist građana Sarajeva, u korist lokalne samouprave, odluka da se novac građana troši tamo gdje je to građanima najbliže.

“Posljedica ove odluke je vrlo jasna: Grad ulazi u posjed imovine. Naš pravobranilac će već danas uputiti Odjeljenju za zemljišne knjige Kantonalnog suda da nam ustupi uvid u imovinu, a potom ćemo ući u posjed. Kantonalne vlasti su se tako bezobzirno ponašale da mi čak nismo mogli ostvariti ni uvid u spisak imovine. Prema privremenom izvještaju OHR-a o državnoj imovini, 88 katastarskih jedinica je upisano kao imovina Grada Sarajevaâ”, dodao je gradonačelnik podsjećajući da je Odluka Ustavnog suda definitivna i izvršna.

“Do sada je Grad Sarajevo tretiran kao jedinica lokalne uprave, ali ne i lokalne samouprave. I kada se glavni grad tretira na takav način, onda oni koji to čine nemaju dobar odnos ni prema državi Bosni i Hercegovini čiji je Sarajevo glavni gradâ”, rekao je Behmen.

On je naglasio da je ovo samo početak procesa vraćanja Gradu Sarajevu statusa koji mu pripada i kao jedinici lokalne samouprave i kao glavnom gradu ove zemlje, te izrazio zadovoljstvo što ga je Gradsko vijeće Grada Sarajeva jednoglasno ovlastilo da vodi taj proces.

Predstoji nam rasprava po novoj tužbi i pretres će biti održan početkom marta o nadležnostima i prihodima, najavio je gradonačelnik Behmen.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Objavljeno u Nekategorisano

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *