Grad uložio žalbu na Odluke Okružnog tužilaštva u Bijeljini

Grad Sarajevo je prije dva dana Uredu Okružnog tužioca u Bijeljini podnio pritužbu protiv Odluke tužioca da odbaci provođenje istrage protiv Milorada Dodika, premijera Republike Srpske.

Podsjećanja radi, gradonačelnik Alija Behmen je u ime Grada Sarajeva podnio prijavu o krivičnom djelu protiv Milorada Dodika, zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio krivično djelo izazivanja nacionalne, rasne ili vjerske mržnje, razdora ili netrpeljivosti, kao i krivična djela nasilničkog ponašanja i povrede ljudskog dostojanstva zloupotrebom službenog položaja ili ovlašćenja.

Milorad DodikNaime, premijer Republike Srpske je 11. septembra 2009. godine na javnom skupu u Bijeljini poricao dokazane ratne zločine počinjene na pijaci Markale u Sarajevu i na Kapiji u Tuzli. Milorad Dodik je time uvrijedio građane Sarajeva i Tuzle, brojne žrtve i njihove porodice, izazivajući i potpirujući razdor i netrpeljivost među narodima BiH.

U pritužbi Grada Sarajeva navodi se da obrazloženje tužioca ne predstavlja valjano i na zakonu utemeljeno obrazloženje za odbacivanje istrage, jer takav stav nije ničim argumentovan i može se smatrati ličnim stavom tužioca. Iz dostavljenog Obavještenja jasno proizilazi da tužilac prijavu nije cijenio sa aspekta Krivičnog zakona Republike Srpske. Samim tim što Okružno tužilaštvo smatra da navedena djela nisu krivična djela, upućuje na mogućnost pravne zaštite u skladu sa Zakonom o zaštiti od klevete.

S obzirom da je Milorad Dodik povrijedio ljudsko dostojanstvo, odnosno izazvao poniženje i uznemirenost kod brojnih građana Sarajeva i Tuzle, Grad Sarajevo smatra da Okružno tužilaštvo u Bijeljini treba donijeti naredbu o provođenju istrage protiv Milorada Dodika.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Objavljeno u Nekategorisano

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *