Građani bi mogli ostati bez grijanja

radijatorPreduzeće “BH gas” jučer je ujutro za 50 posto smanjilo isporuku gasa Kantonu Sarajevo, potvrdio je direktor ove kompanije Almir Bećarević.

Upozorio je da bi se moglo desiti da Sarajevo potpuno ostane bez gasa, a tako i građani da ostanu bez grijanja.

“Mi smo smanjenje dotoka ovog energenta ‘Sarajevogasu’ i Vladi KS najavili prije četiri dana, ali nam se niko nije obratio. Niko iz Vlade KS nije zatražio objašnjenje, podatke, ništa. Razgovarao sam jedino sa direktorom ‘Sarajevogasa’, kojeg su zanimali tehnički problemi u momentu kada dođe do smanjene isporuke gasa. Niko ne razgovara o dugu ‘BH gasu’, a on se gomila”, kazao je Bećarević.

Istakao je da je 2008. godine “Sarajevogas” na račun “BH gasa” uplatio 18 miliona KM, 2009. godine 16,7 miliona KM, a ove godine samo 11 miliona KM.

“Postoji velika mogućnost da Sarajevo ostane bez gasa, jer mi ne želimo da rizikujemo pad cijelog gasnog sistema u BiH zbog ogromnog duga koji će sa februarom iznositi 38 miliona KM. Znam da nam ‘Sarajevogas’ dug ne može platiti odjednom, ali bilo bi dobro da nas neko kontaktira, pa da se dogovorimo”, rekao je Bećarević.

Adis Salkić, portparol “Sarajevogasa”, kaže da su ih iz “BH gasa” obavijestili da će umanjiti isporuku plina i da će ona biti dnevno oko 400.000 metara kubnih.

“To nije dovoljno za zagrijavanje Kantona Sarajevo. Pri ovakvoj temperaturi dnevno nam je potrebno između 600.000 i 700.000 metara kubnih plina. Pošto su nam ‘Toplane’ najveći dužnici, a duguju 60 miliona KM, morat ćemo njima umanjiti isporuku gasa, tako da će one preći na alternativna goriva”, rekao je Salkić.

Ženja Ljubuškić, portparol JP “Toplane”, ističe da su na alternativna goriva prešle njihove četiri najveće kotlovnice: na Alipašinom polju, u Hrasnom, Grbavici i Lužanima.

“Ove kotlovnice sada se zagrijavaju mazutom i lož-uljem i zasad je to dovoljno za obezbjeđivanje centralnog grijanja”, rekao je Ljubuškić.

piše: Mirsada Lingo

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Objavljeno u Nekategorisano

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *