Građani će plaćati skupa brojila

mjerač toploteKJKP Toplane jučer su predstavile ugradnju kumulativnih mjerača utroška toplote ispred stambenih zgrada.

Dosad je postavljeno 1.100 jedinica, a potrebno je ugraditi još 250 mjerila. Cilj je povećanje efikasnosti postrojenja i smanjenje potrošnje.

Direktor Suad Zeljković ističe da se potrošačima želi pokazati kuda će ići budući odnosi Toplana i potrošača.

“Sistem naplate prema mjerenju biće primijenjen po ugradnji svih mjerača i usvajanju tarifnog sistema”, istakao je Zeljković.

Prema riječima Mirze Hadžialića, izvršnog direktora u Toplanama, ovo je razvojni projekat čiji je cilj smanjenje utroška energije za oko dvadesetak posto.

“Neke Sarajlije biće zadovoljne jer će dobijati manje račune, a drugi neće. Od septembra bi u svim ulazima trebali imati mjerače i s njima stičemo uslove da vidimo koliko je energije ušlo u pojedini ulaz”, dodao je Hadžialić.

Jovo Andrić iz Ministarstva prostornog uređenja KS-a naglasio je kako se stiču uslovi za individualno mjerenje utroška energije. Troškovi postavljanja zasebnih mjerača, po cijeni 600-700 KM, ostavljeni su stanarima.

“Kada bi Vlada finansirala ugradnju vodomjera i mjerača utroška energije, trebalo bi joj 80 miliona KM. Omogućili smo Sarajlijama da sami isfinansiraju postavljanje mjerila. Toplane i mi nismo obavezni da to radimo. Vlada mora utvrditi tarifni sistem, a on se sastoji od fiksne tarife, cijene koja se plaća cijele godine, te varijabilne, koja će se plaćati u sezoni grijanja”, istakao je Andrić.

Ukoliko stanari neke zgrade žele da uvedu individualna mjerila, za to moraju imati saglasnost najmanje 80 posto komšija. Pored toga, moraju biti ispunjeni tehnički uslovi i zakonski regulisan tarifni sistem. Postoji mogućnost da Vlada kroz socijalnu politiku subvencira pojedince.

Naši sugrađani, s druge strane, ne podržavaju ovaj korak resornog ministarstva i Toplana. Prema riječima Muje Ćosovića, svaka ugradnja mjerila, osim individualnih, biće ravna katastrofi.

“Problem je što Toplane neće da primijene Zakon o zaštiti potrošača, u kojem stoji da su dužni naplaćivati komunalije na osnovu utroška pokazanog na mjerilu. Ukoliko nema mjerila, oni ga moraju postaviti. Sa mjerilima koja oni sada ugrađuju, neće se dobiti gotovo ništa”, istakao je Ćosović.

Andrić je istakao da su građani htjeli mjeriti utrošak energije i sad im je to i omogućeno.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *