Gradonačelnik Nagasakija pozvao na zabranu nuklearnog oružja

Nagasaki 1945U govoru koji je počeo u 11.02 sati, u vrijeme kada je američka nuklearna bomba bačena na Nagasaki 9. kolovoza 1945., gradonačelnik Tomihisa Taue rekao je da je ostvaren stanovit napredak prema uklanjanju nuklearnog oružja, ali dodao da još puno toga treba učiniti

Gradonačelnik Nagasakija pozvao je u nedjelju na globalnu zabranu nuklearnog oružja, na svečanosti kojom je obilježena 64. obljetnica razornog američkog napada na taj japanski grad u kojem je poginulo 80.000 ljudi, javlja HTV

U govoru koji je počeo u 11.02 sati, u vrijeme kada je američka nuklearna bomba bačena na Nagasaki 9. kolovoza 1945., gradonačelnik Tomihisa Taue rekao je da je ostvaren stanovit napredak prema uklanjanju nuklearnog oružja, ali dodao da još puno toga treba učiniti.

Citirao je američkog predsjednika Baracka Obamu koji je u travnju pozvao svijet da se riješi nuklearnog naoružanja i spomenuo nuklearni pokus Sjeverne Koreje u svibnju.

“Mi, kao ljudska bića, imamo pred sobom dva puta. Dok nas jedan vodi prema svijetu bez nuklearnog oružja, drugi će nas dovesti do istrebljenja, do patnje kakvu su Hiroshima i Nagasaki proživjeli prije 64 godine”, rekao je Taue.

Nuklearni napad na Nagasaki uslijedio je tri dana nakon onoga na Hiroshimu u kojem je 140.000 poginulo ili umrlo mjesecima nakon napada. Japan se predao 15. kolovoza čime je okončan Drugi svjetski rat.

Građani Nagasakija minutom šutnje prisjetili su se trenutka eksplozije prije 64 godine, dok je istovremeno odzvanjalo golemo zvono u Parku mira.

Taue je čelnike nuklearnih sila pozvao da dođu u Nagasaki i razgovaraju s preživjelima. Premijer Taro Aso i drugi visoki dužnosnici također su se obratili tisućama okupljenih na svečanosti.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *