Gradsko kupatilo zrelo za kupanje

Trenutni izgled kupatila (foto radiosarajevo)Isabegov hamam, poznat i kao Carev hamam, najstarije je javno kupatilo u Sarajevu. Danas je to ruševna, zaključana zgrada u kojoj se dugo niko nije okupao.

Hamam je izgradio treći beg Osmanlijske pokrajine Bosne i glavni osnivač Sarajeva i Novog Pazara, Isa-beg Isaković. Podignut je u neposrednoj blizini Careve džamije. Hamam se spominje već 1462. godine. Vremenom je zgrada hamama oštećena, a potpuno je srušena 1889. godine.

Ponovno je sagrađen 1891. po nacrtu arhitekta Josipa Vancaša. Za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini zgrada hamama je teško oštećena granatama, a kako nisu urađeni nikakvi sanacijski zahvati poslije rata, prijeti mu opasnost od potpunog propadanja.

Isa-begov ili Carev hamam bio je prva javna banja na tlu Bosne i Hercegovine koja je izgrađena poslije propasti Rimskog carstva i nestanka luksuznih termi. Nakon što je promjenio mnogo vlasnika, 2005 godine vraćen je u vlasništvo Islamske zajednice BiH. Za njegovo održavanje direktno je zadužena Vakufska direkcija u Sarajevu.

„Za vrijeme agresije banja je pretrpjela teška oštećenja, a 2005. godine Općina Stari Grad banju vraća u vlasništvo Islamske zajednice. 2008 godine počinju aktivnosti rekonstrukcije kupatila i u januaru prošle godine izgrađen je projekat funkcionalnog korištenja, a u aprilu završen glavni projekat obnove Isabegovog hamama i nakon toga pristupili smo dobijanju dozvola od nadležnih institucija. Imamo investitiora to je turska humanitarna organizacija IHH i nakon što dobijemo dozvolu zaključit ćemo ugovor o rekonstrukciji i restauraciji”, kazao je sekretar Vakufske direkcije Amel Mešić.

Isa- begov hamam je nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine.

radiosarajevo / sarajevo.co.ba

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Objavljeno u Nekategorisano

Jedan odgovor na “Gradsko kupatilo zrelo za kupanje”

  1. Zaista je radosna vijest da je Isabegovo kupatilo obnovljeno i da je u funkciji.Zadnji put sam se okupao u tom kupatilu 1958 godine u februaru mjesecu.Moram vam reči da je prava šteta da nema opširnije o uslugama i cjenama,kako kompletnog tretmana,masaža i ostalo,kao i cjene soba i da li ima jednokrevetnih soba i kolika je cjena.Ja sam star čovjek i nemam komforne uslove u svom stanu,naročito moje kupatilo je dosta hladno i neudobno i tako bih rado u zimskom periodu koristio to kupatilo svakih 15 dana sa prenočištem u jednokrevetnoj sobi i ishranom recimo ručak i večera.Ako bi mi neko mogao javiti-odgovoriti na ova moja pitanja bio bih veoma zahvalan.LP

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *