Grahovac usmeno odobrio snimanje filma Angeline Jolie

“Usmeno mi je danas saopćeno iz Ministarstva kulture i sporta FBiH da je ministar Gavrilo Grahovac odobrio snimanje filma, nakon što je pročitao scenarij, te mi je obećano da ću u toku dana dobiti i pismeno odobrenje”, rekao je Edo Šarkić, direktor Producentske kuće “Scaut film” iz Sarajeva, koja je zadužena za produkciju Anđelininog filma u BiH.

Gavrilo Grahovac
Gavrilo Grahovac
Šarkić je, prije nego što je dobio usmeno uvjeravanje da će odobrenje za snimanje biti izdato u toku jučerašnjeg dana, poručio da drugačiju odluku Ministarstva kulture i sporta FBiH i ne očekuje, jer je prije mjesec dana počeo pripremati lokacije za snimanje.

“Prije mjesec dana izdato nam je odobrenje. Producenti su mnogo novca uložili u kostimografiju i scenografiju, jer se prostori za snimanje moraju urediti, opremiti. Ne mogu sad donijeti drugačiju odluku, a da neko za to ne snosi posljedice”, kaže Šarkić.

Upitan da kaže da li to znači da bi se Ministarstvo kulture i sporta FBiH moglo suočiti i sa tužbom, Šarkić ističe da je i to moguće, ali da je to zadnja opcija.

“Uvjeren sam da do toga neće doći, jer nema nikakvog razloga da nam ministar Grahovac, nakon što pročita scenario, ne odobri snimanje”, objašnjava Šarkić.

Informaciju smo pokušali dobiti i iz Ministarstva kulture i sporta FBiH, ali nam je tamo sekretarica ministra Gavrila Grahovca rekla da je djelatnicima u ovom ministarstvu zabranjeno da danas daju izjave medijima.

Čitava medijska gungula krenula je zbog spekulacija o scenariju Anđeline Džoli. Pisalo se i pričalo o tome kako se u scenariju Džolijeve, navodno, silovana Bošnjakinja zaljubljuje u srpskog vojnika, svog silovatelja. Nakon toga je Bakira Hasečić, predsjednica Udruženja “Žene – žrtve rata” iz BiH tražila sastanak s Anđelinom Džoli i scenarij na uvid, a nakon što ništa od toga nije dobila, od ministra Gavrila Grahovca tražila je da zabrani snimanje filma “Bezimena ljubavna priča” na teritoriju FBiH, što je ministar i učinio i podigao još veću medijsku prašinu u BiH i regionu.

Edo Šarkić kaže da je, odmah nakon što je objavljena ministrova zabrana, dobio nekoliko poziva iz susjedne Srbije i Hrvatske, da dođu tamo snimati.

Feđa Štukan, bh. glumac, koji je angažiran u filmu Anđeline Džoli, poručio je bh. javnosti da film nije priča o “ludoj Bošnjakinji koja se zaljubljuje u svog silovatelja”, te da je sve to perverzno i nema veze sa stvarnošću.

Čak je i sama Bakira Hasečić novinarima priznala kako scenarij nije pročitala i da ne zna šta se nalazi u njemu.

A priča koju Anđelina Džoli želi ispričati ljubiteljima sedme umjentnosti, ali i cijelom svijetu, a koja je iz Bosne i Hercegovine, ukratko izgleda ovako: Priča je ljubavna i počinje 1992. godine u jednom malom gradiću u istočnom dijelu BiH. Lejla i Danijel su zaljubljeni mladi par koji početkom ratnih dejstava, silom prilika, biva razdvojen na suprotne strane. Danijelov otac je strogi visokopozicionirani oficir JNA i postavlja sina na mjesto upravnika logora. Danijelova moralna načela ne dozvoljavaju da prihvati ovu poziciju, ali, ipak, iako nerado, popušta pod očevim pritiskom. Igrom sudbine, on se ponovo susreće s Lejlom, samo ovaj put on je komandant logora, a ona zatvorenik. Njihova veza dobiva potpuno novu dimenziju. Danijel se nalazi u nezavidnoj situaciji i pokušava da pronađe najbolje rješenje koje bi bilo prihvatljivo za sve. Tada se postavlja pitanje da li takvo rješenje uopšte postoji.

Međutim, i pored činjenice da je suština filmske priče “procurila” u javnost, i dalje u novinama čitamo različite priče. Tako su jučer neki hrvatski mediji objavili da Anđelina Džoli pravi priču o legendarnom sarajevkosm mladom paru kojeg je CNN u svom dokumentarcu, urađenom prije nekoliko godina, nazvao “sarajevski Romeo i Julija”. Doduše, priča ima sličnosti, ali Anđelina u svome filmu ne govori o tome.

A, priča “sarajevskog Romea i Julije”, Admire Ismić i Boška – Bate Brkića, počela je prije rata u Sarajevu. Dvoje mladih zaljubilo se i dočekalo rat u Sarajevu. Vidjevši da u opkoljenom gradu nema života, odlučili su sreću potražiti izvan BiH. Međutim, nisu uspjeli, smrt je bila bliža od slobode, a veliki broj Sarajlija pamti tu priču.

Tražeći nekog od porodice, ovo dvoje nesretnih mladih ljudi, koji, nažalost, u tom ratnom vremenu nisu bili usamljen slučaj, uspjeli smo razgovarati sa Sarajkom Borkom Brkić koja je dobro upućena u ovu priču. Kaže da je njen sin iz Miljacke izvlačio “sarajevskog Romea i Juliju”.

“Za Batu me pitate, pa što odmah ne kažete. Eh, to je nesretna ljubavna priča. Toga se sjećam, jer se moj sin, koji sada živi u Italiji, družio s Admirom i Batom. Tog nesretnog dana izvlačio je njihova tijela iz Miljacke. Teško mi je o tome pričati. Ne želim, jer dosta ružnih priča je kružilo po Sarajevu koje su vezane za taj slučaj. Mladi su željeli pobjeći, a kako je došlo do tragedije na Vrbanja mostu znaju vojnici i s jedne i s druge strane. Oni bi trebalo da o tome pričaju, oni koji znaju. Admira je u farmericama nosila ogroman novac. To je bilo teško vrijeme u Sarajevu. Ono što vam mogu reći, i to je sigurno, između to dvoje mladih bila je čista ljubav, samo ljubav i ništa drugo”, kaže Borka, tvrdeći kako je Boškova majka Radmila Brkić još živa i da je radila u sarajevskom “Bosnalijeku”, te da pretpostavlja da Admirina porodica nije više u Sarajevu, a ni u BiH. Borka Brkić poručuje Ađelini Džoli, ako želi praviti priču o Admiri i Bati, neka to bude samo ljubavna priča, bez ikakve pozadine, jer to je, kako nam je rekla, bila prava ljubav.

Edu Šarkića upitali smo da nam kaže da li scenarij Džolijeve ima neke veze s pričom “sarajevskog Romea i Julije”, što je on izričito negirao.

Snimanje filma “Bezimena ljubavna priča” Anđeline Džoli počelo je krajem septembra u Budimpešti, a već polovinom novembra ekipa bi trebalo da se preseli u BiH, gdje će snimati na lokacijama u Sarajevu i Varešu. Za sada je jedino potvrđeno da će jedna od lokacija gdje će biti snimane scene iz ovog filma biti Jevrejsko groblje u Sarajevu.

piše: Mirsada Lingo

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

sarajevo.co.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *