GRAS želi monopol u Kantonu Sarajevo

CentrotransDok se po Sarajevu blokira i kamenuje konkurencija za prevoz putnika, te prijeti potpunom blokadom glavnog grada kao i kantona glavni odbor Samostalnog sindikata saobraćaja i veza u BiH pozvao je Vladu Kantona Sarajevo i premijera Besima Mehmedića da riješe probleme koji su se u posljednjih par dana pojavili u javnom prevozu ovog kantona, te zatražio eliminaciju monopola Gradskog saobraćajnog preduzeća GRAS.

“Najoštrije osuđujemo nezakonite radnje kojima se sprečava ravnopravnost privrednih subjekata na relevantnom tržištu Kantona Sarajevo i podržava monopolistički položaj GRAS-a, a istovremeno nezakonito onemogućuje druge prevoznike da vrše djelatnost javnog prevoza putnika”, navodi se u saopštenju Glavnog odbora.

Sindikat ističe da je povlašten položaj, koji Vlada Kantona Sarajevo osigurava javnom sektoru, doveo do potpune neusklađenosti statusa i ličnih primanja zaposlenih u javnom sektoru i privrednim društvima koja pripadaju realnom sektoru.

Sindikat pita “gdje su granice ove neravnopravnosti koju Vlada Kantona Sarajevo ne samo da toleriše, već i sama u tome učestvuje” i navodi da se oni zalažu za ravnopravnost na tržištu, nezavisno od strukture vlasništva, stavljajući u prvi plan primarni interes svih zaposlenih u njima.

Autobusi preduzeća “Centrotrans” jučer ujutro počeli su saobraćati na dvije gradske linije u Sarajevu, što su pokušali spriječiti autobusi “GRASa”, ali im to nije uspjelo, jer ih je u tim pokušajima spriječila policija, koja je podnijela više prekršajnih prijava.

Direktor “Centrotransa” Safudin Čengić rekao je da su, kao što je i bilo najavljeno, autobusi krenuli iz Hrasnice, odnosno Dobrinje ka Baščaršiji, te da ih pokušaji “GRASa” neće omesti u obavljanju posla.

On je istakao da im veliku podršku predstavljaju i puni autobusi u kojima prevoz košta jednu KM, umjesto 1,70 KM, koliko košta karta u “GRASovim” vozilima i dodao da ni jedna, ni druga prevoznička firma nema odobrenje Ministarstva saobraćaja Kantona Sarajevo za saobraćanje na ovim linijama.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Objavljeno u Nekategorisano

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *