GRATSA: Gradska Radio-televizija Sarajevo

televizorGradsko vijeće Grada Sarajeva usvojilo je danas Nacrt Odluke o transformaciji PEP društva s ograničenom odgovornošću za prijenos i emitovanje programa Sarajevo u Javno preduzeće Gradska radio televizija d.o.o. Sarajevo.

Za Nacrt ove odluke glasalo je 16 vijećnika (SDP i SBiH), dva su bila protiv (Naša stranka) a četiri vijećnika su bila uzdržana (SDA i BPS). Nacrt će biti upućen u javnu raspravu u trajanju od 10 dana.

Gradskom vijeću prezentiran je i Elaborat o opravdanosti formiranja gradske radio televizije Sarajevo (GRATSA). Elaborat je uradio Ekonomski institut Sarajevo, a vijećnicima ga je prezentirao direktor tog Instituta Anto Domazet.

Postoji opravdanost osnivanja ova televizije, kazao je Domazet, dodavši da je istraživanje pokazalo da postoji nedovoljna zastupljenost Grada u javnim elektronskim medijima.

Urađena procjena vrijednosti imovine društva PEP d.o.o. Sarajevo – NRTV Studio 99, kojom je za objekte predajnika Bandera Fojnica i Grdonj, za arhivski materijal i za frekvencije za emitiranje programa utvrđena tržišna vrijednost od 2.244.115 KM.

Ugovorom o preuzimanju duga zaključenim između Grada Sarajeva i PEP d.o.o. Sarajevo predviđeno je da Grad preuzme obaveze PEP-a prema centru Skenderija.

Grad Sarajevo je preuzeo obavezu da izmiri oko 1.200.000 KM, kazao je Domazet.

U Elaboratu je preporučeno da Grad intenzivira sve potrebne aktivnosti na formiranju i što bržem operativnom aktiviranju GRATSA na ostvarivanju svoje misije. U tom smislu je značajno ubrzati pripreme na izradu Strateškog business plana GRATSA za period 2010.-2012. godina period koji bi trebao da osigura konsolidaciju i rast GRATSA. Taj strateški biznis plan trebao bi se uraditi počekom 2010. godine.

“Nakon istraživanja koje je provedeno sigurni smo u opravdanost ovog projekta. Želimo napraviti medij koji će biti komunalni, gradski medij, koji će se baviti problemima građana, jer oni žele čuti o sigurnosti, obrazovanju, zdrastvenom sistemu, zapošljavanju, a ne samo o političarima i visoko političkim temama”, kazao je portparol Gradske uprave Emir Suljagić.

“Ove godine uštedjeli smo na radu u komisijama Gradske uprave 300.000, na proslavi 6. aprila 150.000, na putovanjima 150.000 do 200.000, na proslavi bazena oko 120.000 KM, odnosno ove godine smo uštedjeli jedan kompletan budžet te televizije”, kazao je Suljagić dodavši kako će ova TV u narednoj godini uključujući “ekipiranje, trening i zapošljavanje” koštati oko 873.000 KM.

Ova televizija će služiti građanima i pobrinut ćemo se da osiguramo mehanizme koji će osigurati uređivačku nezavisnost i u dogledno vrijeme i finansijsku održivost te televizije, kazao je Suljagić.

Gradsko vijeće donijelo je na današnjoj sjednici i odluke o pristupanju izradi regulacionim planovima “Vitkovac” i “Briješće”, te Odluku o izmjenama i dopunama Odluke o osnivanju javnog poduzeća “Olimpijski bazen Otoka” d.o.o. Sarajevo.

Donesena je i Odluka o radnopravnom statusu zamjenika predsjedavajućeg Gradskog vijeća. Salko Nikšić, zamjenik predsjedavajućeg Gradskog vijeća Grada Sarajeva, za vrijeme trajanja mandata neće ostvarivati prava iz radnog odnosa u organima Grada Sarajeva. Svoju dužnost će obavljati volonterski.

Usvojen je i Izvještaj o primjeni Odluke o načinu provođenja javnog interesa Grada Sarajeva u oblasti sporta, Izvještaj o aktivnostima Grada Sarajeva u okviru asocijacija, čiji je član za 2009., te Nacrt Odluke o usvajanju Regulacionog plana “Podgaj – Tekija” s Nacrtom Odluke o provođenju Regulacionog plana “Podgaj – Tekija”, koji je upućen u javnu raspravu u trajanju od 30 dana.

Usvojen je i Izvještaj o saradnji i odnosima Grada Sarajeva s nacionalnim manjinama.

Grad Sarajevo je u 2009. za udruženja nacionalnih manjina izdvojio 40.000 KM, a Gradsko vijeće je na današnjoj sjednici sugeriralo da se predvide veća sredstva u budžetu Grada Sarajeva za 2010. godinu za projekte nacionalnih manjina.

Gradsko vijeće danas je usvojilo i Nacrt Programa međunarodne saradnje Grada Sarajeva za 2010. te primilo k znanju Informaciju o aktivnostima SERDA-e za 2009., Informaciju o mogućnostima za osnivanje biznis centra u Gradu Sarajevu, Informaciju o realizaciji Programa mjera i aktivnosti na unapređenju kvalitete života stanovnika Grada Sarajeva u trećoj životnoj dobi, te Informaciju o stanju privrednih subjekata iz turizma u Gradu Sarajevu.

Današnjom sjednicom Gradskog vijeća Grada Sarajeva predsjedavala je zamjenica predsjedavajućeg Gradskog vijeća Tatjana Ljujić-Mijatović.

Kako je vijećnike informirao gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen, od Centralne izborne komisije (CIK) je došla odluka o prestanku mandata Marina Ivaniševića, kao vijećnika u Općinskom vijeću Novo Sarajevo i predsjedavajućeg Gradskog vijeća.

Po pravomoćnosti Odluke upražnjeni mandat bit će dodijeljen sljedećim kvalificiranim kandidatima, kazao je Behmen.

On je izrazio nezadovoljstvo ovom odlukom, iako je bazirana na zakonu te je zahvalio dosadašnjem predsjedavajućem Marinu Ivaniševiću na korektnom vođenju sjednica Gradskog vijeća.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Objavljeno u Nekategorisano

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *